Најновије

"Највећи изазов за Србију биће Босна, а не Косово"

Професор Универзитета Џон Хопкинс Данијел Сервер изјавио је да ће за Србију највећи изазов у окружењу бити Босна, а не Косово, као и да је Србија окружена изворима нестабилности, те је природно да она и њен премијер желе да их буде што мање.

Професор Универзитета Џон Хопкинс Данијел Сервер (Фото: Јутјуб)

- Највећи изазови за Србију биће, мислим, Босна, а не Косово, као што сте можда очекивали, зато што једноставно није јасно на који начин Босна као држава може ефикасно да функционише са уставом који има данас - рекао је Сервер за Б92.
Према његовом мишљењу, поделе у БиХ сачуване су у дејтонском Уставу и како сматра, показује се да је врло тешко остварити напредак на путу реформи са тим Уставом. - Односи Бањалуке и Београда су важни, односи Сарајева и Београда су исто тако, па ми се чини да је Милорад Додик ставио Србију у тежак положај, тиме што је наставио да истиче право на одржавање референдума за независност. Потпуно је немогуће Србији да поздрави те ствари, а опет, тешко јој је да не подржи Србе у БиХ. То је проблем - сматра Сервер. Истакао је да Вашингтон жели да се БиХ сачува као јединствена држава и да ефикасно функционише као држава у правцу чланства у ЕУ и ту, према његовом мишљењу, лежи проблем. - Вашингтон неће одустати од јединствене Босне и искрено не верујем да ће и Србија и Хрватска одустати од такве Босне, јер све друго представља још већи проблем. Морамо да смислимо како да промовишемо један функционалан систем унутар БиХ, који може да припреми ту земљу за чланство у ЕУ и то значи пуно политичких и економских реформи и вероватно значи на крају неку врсту новог уставног аранжмана - сматра Сервер. Истиче као јако битан став Београда према БиХ и наводи да не очекује да ће било ко у Београду бити незаинтересован за добробит Срба у Босни. - То је потпуно легитимна забринутост, али, истовремено, јасно је да би Београд волео да у БиХ и другим земљама на Балкану види једну функционалну европску државу, а то значи у извесној мери "поткопавање" циљева које је себи поставио Милорад Додик, а који нису компатибилни са европском државом БиХ - рекао је Сервер. Он је као добре оценио односе Србије и САД и нагласио да се стичу услови за долазак америчких инвеститора у Србију, док као "непријатност", али не и велики проблем види чињеницу да Србија није увела санкције Руској Федерацији. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА