Најновије

Вулин: Руководство Хрватске јавно изабрало усташку страну!

БЕОГРАД - Министар Вулин оценио је да је руководство Хрватске полагањем венца на гроб стрељаним усташама у Блајбургу "бесповратно и јавно изабрало страну - усташку".

Александар Вулин (Фото: Јутјуб)

Александар Вулин је затражио од светске јавности и ЕУ, пре свих, да се изјасни о политици своје чланице и да Србима, Јеврејима и Ромима, потомцима покланих јасеновацких жртава, каже да ли ће казнити и зауставити вређање жртава.
''Лицемерна игра је завршена, неискрени обилазак јасеновачких хумки био је само оправдање хрватског руководства за искрену жалост на гробовима крволока и злочинаца'', истакао је Вулин у писаној изјави Тањугу. 
Он је упозорио ''да се не могу изједначити и помирити заклана јасеновацка деца и они који су их клали", да се не може одати пошта усташким злочинцима, а истовремено не одобравати усташки злочини. 
"Не може се славити усташтво, а не бити усташа'', истакао је Вулин. 
Ниједно заклано јасеновачко дете није било криво, као што ниједан стрељани усташа није био невин, сматра Вулин и додаје да је онај ко то неће да призна и каже, "крив према покланој деци као и они који су их клали". 
''У дрзави у којој има оправдања за државну церемонију на усташким гробовима не може бити места за сећање на њихове жртве. Где има места за мртве усташе, нема и места за живе Србе'', рекао је Вулин. 
Хрватска је данас обележила 71. годишњицу "Блајбуршке трагедије", како у тој земљу називају страдања заробљених припадника војних формациија Независне државе Хрватске из Другог светског рата. 
Главна комеморација одржана је на Блајбуршком пољу, у Аустрији, где је служена миса коју је директно преносила хрватска државна телевизија. 
Делегација хрватског Сабора и Владе, предвођена председником парламента Жељком Рајнером и првим потпредседником Владе Томиславом Карамарком, положила је јутрос венац код споменика и гробнице жртава у Тезном, код Марибора, саопштила је хрватска Влада на Твитеру. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА