Најновије

53 ИНИЦИЈАТИВЕ: Јеремић у Њујорку представио своју кандидатуру

Кандидат Србије за генералног секретара УН Вук Јеремић представио је на престижном Међународном институту за мир /ИПИ/ у Њујорку своју платформу за кандидатуру са 53 иницијативе које је спреман да спроводи са чланицама УН у случају да буде изабран на ову функцију.

Вук Јеремић (Фото: XinHua)

Јеремић, који је председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД) истакао је да ће у средиште активности УН система поставити борбу против климатских промена и обезбјеђивање услова за глобални одрживи развој (спровођење Париског климатског споразума и Агенде 2030).
Јеремић је, такође, у кратким цртама представио свој предлог о формирању нове генерације мировних снага УН које би имале шири мандат, адекватнију опрему и обавештајне податке, с циљем њиховог распоређивања у најпроблематичнијим деловима света. Он је објаснио и елементе свог плана за консолидацију УН доприноса у постизању мира и стабилности у Африци. Нагласио је и предлоге за унапређење људских права и родне равноправности. "Без обзира ког ће пола бити нови генерални секретар УН, овај избор мора представљати прекретницу за права жена и родну равноправност, и зато сам се формално обавезао на додељивање 50 одсто високих функција у УН систему женама, уколико будем изабран", рекао је Јеремић. Кандидат Србије за генералног секретара навео је да ће прве мере које буде донeо, бити у циљу увођења транспарентности и меритократије у Секретаријат УН, као и сузбијању корупције у администрацији светске организације. "Само јачањем мултилатерализма могуће је изнаћи адекватне одговоре на глобалне изазове 21. века, а централна улога у глобалном управљању мора припасти модернизованим и 'подмлађеним' УН", закључио је своје излагање Јеремић. Након излагања, уследила је дуга сесија питања и одговора, током које се Јеремић дотакао бројних тема, од спречавања нуклеарне пролиферације до проблема доставе хуманитарне помоћи и избегличке кризе. Догађај је изазвао велико интересовање стручне и опште јавности, а међу гостима је био велики број активиста, интелектуалаца, стручњака за УН и међународно право, као и представника медија. Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА