Најновије

Mосква позвала на затишjе у траjању од 72 сата Сириjи

MOСKВA - Русиjа jе позвала на затишjе у траjању од 72 сата у сириjскоj области Дараjа и источноj Готи, почев од данас, у тренутку када су напори да се примирjе претвори у траjни мир у ратом разореноj земљи доспели на мртву тачку.

Дамаск (Фото: РИА Новости)

"Да би се ситуациjа стабилизовала, Руски центар за помирење позива на затишjе у траjању од 72 сата у источноj Готи и Дараjи" изjавио jе шеф руског координационог центра у Сириjи Сегеj Kураленко.  
Kураленко jе поновио позив Mоскве да се побуњеници повуку из подручjа под контролом Aл-Нусра фронта, да  се одвоjе од џихадиста и додао да ће Русиjа наставити са нападима на екстремисте. 
Позиваjући се на податке  из руских и сириjских обавештаjних служби, Kураленко jе рекао да су се побуњеници и џихадисти Aл Нусра фронта у источноj Готи у предграђу Дамаска прегруписали и поново наоружали и да се  спремаjу за нову офанзиву, преноси AФП.  
У близини Aлепа, лидери  Aл-Нусра фронта организуjу велике воjне снаге коjе броjе око 6.000 бораца са циљем блокаде владиних снага у граду. 
Позив на затишjе jе уследио након што jе Вашингтон тражио од Mоскве да "притисне Сириjу како би прекинули бомбардовање опозиционих снага и цивила у Aлепу и предграђу Дамаска". 
СAД и Русиjа су партнери у спровођењу  Бечког дипломатског процеса у оквиру кога jе оформљена Mеђународна група за подршку  Сириjи, коjа се састала прошле недеље у главном граду Aустриjе али ниjе довео до значаjниjих помака.
Прошле недеље Mосква jе предложила да  Русиjа и Сjедињене Државе покрену заjедничке ваздушне нападе на Aл-Нусра фронт  у Сириjи, али Вашингтон jе одбацио таj предлог. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА