Најновије

КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ: Шта ће бити са Земљом када потрошимо сву нафту и угаљ?!

Група климатолога с неколико канадских универзитета израчунала је колико би се Земља загрејала уколико би човечанство успело да потроши сва фосилна горива. Уз конзервативну процену да би се то догодило до 2300. године, те да би се притом у атмосферу ослободило 5000 милијарди угљен-диоксида, свет би се загрејао за 10 степени Целзијуса, објавио је Nature climate change.

Шта ће бити са Земљом? (Фото: Pixabay)

До сада су процене да би овом стопом потрошње нафте, угљена и плина човјечанство до краја века могло ослободити 2000 милијарди тона CO2, што се сматра апсолутно превеликим загађивањем уколико се живот на Земљи не намерава угрожити загравањем већим од два степена Целзијуса.

То се, наиме, сматра границом преко које би климатске промене постале дугорочно неповратне.

У последње време се због пораста нивоа мора чак сматра да би већ и 1,5 степени Целзијуса било превише.

Свако ново лето је рекордно вруће. Уз такве трендове, наши би унуци до 2100. могли живети у свету у којем би нам обале уз Јадран биле метар и по или и два испод нивоа мора, у којем би се смењивале жестоке врућине с разорним ураганима и повременим провалама кратких, али катастрофалних хладноћа.

Недаво је измерено да је накратко температура на северној Земљиној хемисфери нарасла за више од катаклизмичких два ступња. Агенцијске вести широм света већ наводе извештаје о острвима који су нестали испод мора које већ расте.

Тропске болести, попут зика вируса, или тропски наметници, попут тиграстих комараца, већ се шире по Еуропи и Северној Америци.

Размере катаклизме након раста температуре од 10 степени Целзијуса, данас су тешко замисливи.

Свет наших пра и чукунунука у великом делу би био потпуно лишен живота. А тамо где би се још могло како-тако преживети, харале би језиве непогоде, глад, болести и раст нивоа мора од неколико десетака метара, јер би најснажније затоплили полови, и до 20 степени Целзијуса, те би се услед тога отопили. Извор: Дневни аваз

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА