Најновије

"САМ ЈЕ СЕБЕ ОТРОВАО": Флоранс Артман тврди да је Слободан Милошевић фактички извршио самоубиство

ЗАГРЕБ - Флоранс Артман, бивша портпаролка тужилаштва у Хагу, истакла је за хрватски недељник "Експрес" да је бивши председник СРЈ Слободан Милошевић намерно узимао неодоговарајући лек како би му се погоршало здравствено стање, а циљ му је био да га пусте да се брани са слободе и да побегне у Русију.

Флоранс Артман (Фото: Јутјуб)

Како каже, он се сам тровао јер је дуже време узимао лек "рифампицин", који му је неко доставио у ћелију, рекла је она у интервјуу за загребачки "Експрес", и на овај начин поново подсетила на интриге о Милошевићевој смрти која је пре једну деценију дигла читав регион на ноге.

Узимајући тај лек, како она каже, који се користи у лечењу лепре, Слободан је поништио деловање лека за високи крвни притисак, од којег је патио.

- Од тога је лако могао да умре, али му то није био циљ, већ само да погорша стање. Милошевић је знао шта узима, јер је од тог лека урин плаве боје и јасно је да је то морао да види – истакла је она.

Према њој, Милошевићева стратегија је била да избегне осуђујућу пресуду да не би, као неко ко је био на челу једне земље, остао у историји упамћен као неко ко је скривио геноцид.

Артманова је у овом интервјуу, које су пренеле и "Вечерње новости", навела да је управник затвора у Схевенингену упозорио Веће суда да има проблем јер не може да претреса ћелију у којој је Милошевић, јер је преуређена у канцеларију.

Зденко Томановић, правни сарадник Слободана Милошевића, каже за "Вечерње новост"и да су одмах по његовој смрти из исте зграде у Хагу пласирали инофрмацију да се обесио.

– Када сам затражио објашњење како се тако обешен вратио у кревет, где је пронађен мртав, прешли су на тезу да се убио тровањем, а сад да се тровао да би побегао у Русију. Што се врана више пере, то је црња.

Он сматра да су ове "јефтине измишљотине неоригиналне, и да нису ефикасне".

– Да постоји "рифампицин" Милошевић је први пут сазнао кад смо првих дана марта 2006. утврдили да су од њега крили информацију да му је током анализа крви установљено присуство тог лека. Тада смо сазнали и да је затворски лекар обавештавао надлежне да Милошевић у присуству чувара пије препоручене лекове, али да анализе крви, које су вршене одмах након узимања лека, показују његову нижу концентрацију од неопходне.

Како је Томановић навео, Слободан Милошевић је тада писмено тражио од Русије да спречи његово убиство. У писмо које је писао руком, а које је његов адвокат однео у руску амбасаду, између осталог пише:

– Мислим да се ради о покушају убиства.

Иначе, Артманова наводи да је у сличној ситуацији и Ратко Младић.

- Завршава се суђење и сада и он настоји да се извуче пре изрицања пресуде. Ко каже да ће Младић да преживи? Ко каже да након онога са Милошевићем неће успети у томе да га пусте на лечење у Русију?

Његов бранилац Миодраг Стојановић је рекао да је ово поређење подмукло и злобно.

– Наш захтев да му се одобри да иде на лечење у Москву стоји, Трибунал још ништа није одговорио, јер није стигла ни гаранције Русије. Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА