Најновије

Ковач: Србија би на факултет а није прошла ни пријемни!

Близу смо решења, могуће је да ћемо га постићи врло скоро, на трагу смо и делујемо конструктивно - рекао је хрватски министар иностраних послова Миро Ковач на данашној ванредној конференицји за новинаре, поводом најаве да ће Хрватска одблокирати отварање поглавља 23 за приступ Србије Европској унији.

Миро Ковач (Фото: Принтскрин)

Он је још нагласио да министарство које води није неозбиљна институција и да "не пушта полуинформације".
Ковач је приступ Србије Европској унији и отварање поглавља упоредио са уписом на факултет и бирањем "штива" за пријемни испит.
- Циљ је да Србија отвори то поглавље о правосуђу, али као на факултету, пре него што се упишете морате да положите пријемни испит. А то су у овом контексту, преговори за то поглавље, а ми до тога нисмо ни дошли - изјавио је Ковач.

Србија тек бира "штиво" за пријемни испит

Према његовим речима, "у фази смо разговора о 'штиву' за тај пријемни испит".
- Хрватска је јасно рекла које је то штиво, односно захтеви. А то је сарадња са Хагом, која мора бити потпуна, затим поштовање мањинских права, односно хрватске мањине, за коју желимо да буде заступљена у Скупштини Србије, и такозвана регионална јурисдикција, где кажемо да Србија не може да буде надлежна за све ратне злочине укључујући и оне који су се десили у Хрватској - поручио је Ковач.

Фашизација и усташизација

Хрватски министар иностраних послова Миро Ковач рекао је данас да је што се односа са Србијом тиче, ту је ситација боља, као и са осталим суседима, "мада у медијима има провокација на тему фашизације и усташизације", али да Хрватска не то "не реагује и прилично је смирена".
- Очекујемо да се тамо формира нова влада са којом ћемо сарађиванти на добробит и Срба и Хрвата. То је наша обавеза и завет и бићу томе веома предан - изјавио је Ковач на ванредној конференцији за новинаре у Загребу, где ће говорити и о проблему око отварања поглавља 23 у преговорима Србије са ЕУ.
Што се тиче приступа Србије у ЕУ, Хрватска ту помеже, рекао је Ковач, али додао да у целом процесу има пуно нејасноћа.
Како је јавила хрватска агенција Хина, конференција за новинаре биће одржана у 12.30 сати на тему "Спољнополитичке актуелности, укључујући приступне преговоре ЕУ-Србија у поглављу 23".
Коментаришући изјаву европског комесара Јоханеса Хана да је са Хрватском нађено решење за отварање поглавља 23 у преговорима са Србијом и да се формална одлука очекује следеће седмице, Ковач је јуче изјавио да договор јоšш није у потпуности постигнут, истакавшšи да хрватски захтеви морају бити уважžени.
- Ми смо разговарали том приликом и о том могућем реšшењу. Очекујемо да ових дана постигнемо договор. Јошš га нисмо у потпуности постигли. Кад га постигнемо, онда ћемо о томе хрватску и европску јавност јасно информисати - додао је Ковач, пренела је регионална ТВ Н1. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА