Најновије

ДОДИКОВ ГОВОР ПРЕД КРУШЕДОЛОМ: Хоћемо да се поштује и наша слобода!

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је на Крушедолском сабору да је српска слобода увек зависила од тога да ли Срби имају или немају државу, да једино сабрани имају шансу, а да је Црква најснажнији елемент српског идентитета.

Додик (Фото: ЈуТјуб)

"Пошто Срби нису имали државу у Крајини и нису је имали на просторима данашње Републике Српске, могао се десити Јасеновац у Другом светском рату и зато је непријатељ могао да нас одведе на то стратише и побије више од пола милиона. Данас причају како су Срби ти који не заслужују поштовање", истакао је Додик у обраћању окупљеном народу пред древним фрушкогорским манастиром Крушедол. Додик је поручио да Срби данас имају државе које су гаранција њихове слободе. "Ми смо слободан народ који је и за друге на просторима бивше Југославије кроз историју доносио слободу", нагласио је Додик. Председник Српске сматра да је српски народ био у великој заблуди, јер је до краја био одан југословенској идеји. "Српски народ морао је да остане одан српској идеји, никако југословенској", оцењује Додик. Он напомиње да су други разградили Југославију и створили своје државе, а да су од Срба направили "реметилачки" народ, иако то никада нису били нити ће бити. "Ми смо слободан, слободарски народ, који и данас жели слободу другима, али хоћемо да се поштује и наша слобода, да се поштују наше државе Република Српска и Србија, наша култура и наша вера", истакао је Додик. Према његовим речима, данас се тешко живи, не само у српским државама него и у другима на просторима бивше Југославије. "Не живе Словенци добро као што су живели у Југославији, као ни Хрвати у Хрватској. Хрвати су данас најзадуженији народ на Балкану заједно са Словенцима", каже Додик. Он тврди да Срби једино имају шансу кад су сабрани, обједињени и окупљени. "Зато је и овај Крушедолски сабор - сабор окупљања и манифестација наше воље и жеље да будемо заједно", оценио је Додик. Он је поручио да може да буде колико хоће граница, али да Срби у Републици Српској и Србији ментално живе исти живот, имају исту културу, исти језик, пишу истим писмом и истој Цркви верују. "Црква је најснажнији елемент српског идентитета и зато јој се морамо враћати. Црква је преживела све непогоде српског народа које су га пратиле кроз бурну историју", закључио је Додик. Пред манастиром Крушедол окупило се више од хиљаду људи, махом Срба из Хрватске, Републике Српске и дијаспоре.
Скуп пред Крушедолским манастиром благословио је Његово преосвештенство епископ сремски Василије. Крушедолску беседу прослављеног филмског редитеља Емира Кустурице говорио је познати српски новинар Данко Перић. Осим Додика, Сабору су присуствовали Санда Рашковић Ивић, кћерка Јована Рашковића, председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта и игуман Сава. Овогодишњи Сабор у древном фрушкогорском манастиру посвећен је обележавању 75 година од геноцида над Србима у злогласном концентрационом логору Јасеновац, као и другим злочинима које је починила НДХ у Другом светском рату. Сабором је обележено и 25 година од почетка протеклог грађанског рата на подручју бивше Југославије. Манифестацију "Крушедолска звона" организовала је Асоцијација избегличких и других удружења Срба из Хрватске заједно са Завичајним клубом "Славонија" из Инђије и Епархијом сремском. Извор: Срна 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА