Најновије

БРУКА! Косово примљено у УЕФА невероватним кршењем Статута!

На 40. Конгресу УЕФА у Будимпешти самопроглашена Република Косово примљена је у чланство европске куће фудбала уз невероватно кршење Статута ове организације.

Косово примљено у УЕФА невероватним кршењем Статута! (Фото:uefa.org)

Постојале су две фазе овог одлучивања, а иако у првој није скупљена двотрећинска већина за промену Статута која би значила "зелено светло" за пријем тзв. Косова у чланство УЕФА, прешло се неким чудом на другу, па је и поред јасних "забрана" у важећем Статуту одржано тајно гласање, на коме је и донета поменута одлука.

Што је била важна помена статута?

Свако правно лице има свој основни документ на основу ког функционише. Државе имају Уставе, организације имају своје Статуте, па је то случај и са УЕФА. А на иницијативу Извршног комитета УЕФА прво је предложено да се измени пети члан Статута ове организације, и то онај део који је до сада предвиђао да чланови морају најпре да буду признати од Уједињених Нација. Уместо тога, предложено је да се од сада у чланство прима "сваки национални Савез оних држава које признаје више од половина европских земаља".
Међутим, да би до било какве промене Статута дошло, морало је да се за то изјасни две трећине чланица. А како је на тајном гласању од 54 чланице само 33 било "за" (20 против, једна држава уздржана), није се дошло до 36 гласова неопходних за промену петог члана.
Пошто самопроглашена Република Косово није призната од Уједињених Нација, било је логично да ће се одустати од даљих разговора на ову тему, чим је Статут остао непромењен, али се и поред тога приступило дневног реда која је предвиђала одговор на питање "Да ли да ми ипак примимо Косово у УЕФА?".

Говори "за" и "против"

Говор је најпре одржао Фадиљ Вокри, први човек Фудбалског савеза Косова*, који је апеловао на фудбалске челнике да се изборе да и ФИФА и УЕФА пристану на поменуто признање. Један од његових аргумената био је "да је 60% популације на Косову млађе од 27 година", па је упитао чланове Конгреса "Да ли стварно да те младе држимо ван фудбала?". Њега је јавно подржао и Фудбалски савез Албаније. Конгресу се потом обратио и председник Фудбалског савеза Србије, Томислав Караџић, који је кандидатима на српском поручио најпре следеће: "Обратићу вам се на мом матерњем језику. Што значи, слушке на ушке, па да кренемо", рекао је Караџић, истичући после ове помало духовите опаске да је ситуација озбиљна, да је дошао да као представник ФСС-а брани фудбал од политике, али и да истакне како постоје озбиљни процедурални и правни недостаци да би Косово* било примљено у чланство УЕФА.  У одбрану српског става стао је и први човек црногорског фудбала, Дејан Савићевић, који је упитао чланове Конгреса нешто сасвим логично: "Шта ће нам Статут, као највећи, најважнији документ који УЕФА има, ако Конгрес изгласа нешто противно Статуту? Како ћете да објасните и мени и свима другима - да је Статуом предвиђено једно, а Конгрес гласао за нешто супротно?" Међутим, иниситирање челних људи УЕФА да се прибегне гласању је довело до тајног изјашњавања сваког од 54 Савеза који су чланови.

Резултати гласања

Тајно гласање је потрајало скоро пола сата, а резултат је на крају био овакав: За пријем је гласало 28 чланова УЕФА Против је гласало 24 члана УЕФА Била су и два неважећа гласа од стране чланова УЕФА Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА