Најновије

ЛАЗАНСКИ: Балтичке земље су комарац за Русију

НАТО новим вежбама у Естонији јача своју унутрашњу дисциплину и кохезију и добија покриће за све веће војне буџете, наводи Мирослав Лазански за “Спутњик”.

Мирослав Лазански (Фото: Јутјуб)

Како каже, "занимљиво да се вежба у којима учествује 6.000 војника одржава баш у Естонији и откуд ту Финска, која би требало да је неутрална земља?"
“Зашто се њихов политички и војни врх упушта у нешто што ће у Москви изазвати једну врсту подозрења? То је за мене велико изненађење”, наводи војно-политички коментатор “Политике”.
На питање да ли се вежбе могу сматрати значајним одговара одрично “јер када руска армија вежба онда то буде по 50.000 до 60.000 војника”. 
Лазански наводи да тим вежбама, “то је јасно”, НАТО покушава да покаже како је спреман да брани територијални интегритет свих земаља-чланица, а посебно ове три балтичке државе. 
“Мислим да је све то у склопу једне антируске хистерије која се ствара на Западу, приче о томе како наводно Русија има агресивне војне намере према балтичким земљама — а она их нема према било коме у Источној Европи. Дакле, то нема благе везе с истином”, истиче он. 
“Све је то у циљу задржавања на снази санкција према Русији. Мислим да су и ове војне вежбе део тог сценарија, како би Русија непрекидно била изолована и остала под економским санкцијама ЕУ и САД”, оцењује Лазански. 
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров недавно је оценио да су балтичке земље „највецћи носиоци антируског расположења“ у НАТО, наводи “Спутњик”, на шта Лазански истиче да мисли да је Лавров у праву. 
“Те три балтичке државе су сав свој нови државни, војни и национални идентитет потражиле у једном ригидном антируском ставу. То је занимљиво и зато што у тим земљама постоји и руско етничко становништво. Те земље, дакле, предњаче у антируским изјавама, али ја ту не бих заборавио ни Румунију, ни Пољску — и оне су у првим редовима”, каже Лазански. 
А како ће Москва реаговати на ове вежбе? 
“Па мислим да руске власти могу само да се благо насмеше. Те земље су у војном смислу мали комарац, и било каква војна присутност НАТО на Балтику је за Русију заиста мали проблем. Мислим да Москва има такву позицију и капацитете да, ако хоцће, може ту ситуацију брзо да неутралише. Вероватно ће се све завршити на неким саопштењима, на речима. Када је у питању њена западна граница, сматрам да Русија с пуном одговорношћу и с пуним легитимитетом јача своје војне ресусрсе на тим позицијама. То, уосталом, ради и друга страна — у овом случају то је НАТО”, оцењује војно-политички коментатор “Политике”. 
Осим тога, он наводи да НАТО стално траже неку врсту повода, “не желе сукоб са Русијом, не желе нову трку у наоружавању, а пребацују све више ефектива тешког наоружања на источне границе, дакле према Москви”. 
“Шта то значи? Не желимо сукоб с Москвом, али држаћемо Русији санкције и даље, јачаћемо војне ефективе у источноевропским земљама-чланицама НАТО и поред споразума НАТО - Русија? То саопштење је, у суштини, једно говорим, друго радим, а треће можда мислим’”, закључује Лазански.
Извор: Sputniknews.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА