Најновије

АМЕРИКАНЦИ ПЕРУ РУКЕ: Усташе у хрватској влади припремају терен за неки нови рат?

На месту министра културе у хрватској влади налази се ултрадешничар и осведочени фашиста Златко Хасанбеговић, који културним ратом припрема терен за будућност, наводи утицајни амерички портал Форин полиси.

Неоусташе (Фото: Фејсбук)

Пишући о хрватској крајњој десници, у тексту се наводи да је њен циљ да постави темељ за коначан напад на либералну демократију.
За разлику од десничара у Пољској и Мађарској који покушавају да минирају своје демократске институције, хрватски екстремисти и националисти за сада свој рат воде унутар културне сцене. Хрватска десница за сада нема моћ да крене стопама Мађарске и Пољске па стога "културни рат" који спроводи Хасанбеговић изазива још више злих слутњи јер припрема терен за будућност, наводи се у том, како преноси РТС, оштром тексту. "Културни рат" Хасанбеговића за рачун ултрадесничара "натопљен је крвавом историјом Балкана", а она има озбиљне последице и данас, сматра Форин полиси. Хасанбеговић (42), је некада био истакнути члан ултрадесничарске партије која је отворено пропагирала усташки покрет из Другог светског рата (напустио је странку, али се никада није одрекао њених начела), подсетио је амерички портал. Откако је дошао на власт Хасанбеговић није ничим ублажио свој радикализам, па је чак ускратио финансирање прогресивним групама и независним медијима. Он је такође подржао ревизионистички филм "Јасеновац: Истина" који негира размере злочина које је почила нацистичка Независна Држава Хрватска у Другом светском рату, преноси РТС. У тексту се наглашава да је марионетска власт НДХ, зависна од нацистичке Немачке, системски убијала Србе, Јевреје и Роме, тако окрутно да је и немачки СС приговарао. Дубоко забринути због хрватског заокрета ка крајњој десници, упућени ипак напомињу да ектремисти неће успети да приграбе власт у целој земљи, као што је то Виктор Орбану успело у Мађарској. Десница и есктремна десница у Мађарској су придобили 75 одсто гласача, каже директор загребачке канцеларије фондације "Фридрих Еберт" Ненад Закошек. "Овде је друштво подељено. Не постоји мандат да се иде толико далеко", сматра Закошек. Форин полиси поручује да се присталице крајње деснице као што је Хасанбеговић никада неће одрећи сна о "великој Хрватској", иако нема показатеља да су спремни да се лате оружја зарад босанских Хрвата. За сада, како наводи портал, влада у Загребу показује своје мишиће блокирајући Србију у њеним преговорима са Бриселом о чланству у Европској унији. Закошек сматра да ће прогресивне снаге у Хрватској узвратити, а да је током процеса приступања ЕУ постепен напредак је био очигледан. "По уласку у ЕУ, настало је назадовање, а Брисел ту не може много да учини. Унија је изгубила моћ да утиче на политику Загреба коју је имала током приступних преговора", објашњава Закошек. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА