Најновије

"ПРЕТЊА ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ": Американци решени да зауставе и Северни ток 2

Сједињене Америчке Државе су дубоко забринуте због пројекта гасовода Северни ток 2, за који сматрају да представља "претњу њиховој националној безбедности", изјавио је специјални известилац америчког бироа за енергетске ресурсе Ејмос Хокстин.

Украјина неће дозволити изградњу „Северног тока 2“ (Фото: gazprom.ru)

Од почетне замисли, прошле године, тај пројекат којим би се удвостручио обим гаса који Русиија испоручује Немачкој, изазвао је снажне реакције, констатује Ројтерс.
Европска унија трећину свог гаса набавља од руског Газпрома. То питање покренуто је ове недеље у Вашингтону, на састанку енергетског савета САД-ЕУ, тела успостављеног 2009. године, након гасне кризе када је Русије пресекла испоруке гаса Украјини, што се одразило и на друге европске земље. 
"Наша приврженост енергетској безбедности у Европи у директној је вези са нашом бригом за националну безбедност", рекао је Хокстин на телеконференцији. "САД су дубоко забринуте због гасовода који би угрозио економску одрживост Украјине", рекао је он и додао да би то "продубило јаз између Истока и Запада". 
Конзорцијум "Северни ток 2", у коме су Газпром, Еон, Винтершал, Шел, ОМВ и Енги, истиче да је тај пројекат у потпуности комерцијалан и да је руски гас јефтинији од течног природног гаса који би, на пример Американци, могли да испоруче. Хокстин, међутим, одбацује тај аргумент и тврди да за Европу нема економске логике да "удвостручи физичку инфраструктуру која није доступна новим тржиштима". 
"Постоје огромне количине гаса који ће у наредних пет година на тржиште стићи из Аустралије и САД", рекао је он. Ројтерс указује да аналитичари постављају питање колико ће тог гаса стићи у Европу, пре него у Азију, где је потражња у порасту и гас ће вероватно поскупети. Према Газпрому, "Северни ток 2" треба да буде завршен до краја 2019. године.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА