Најновије

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ДЕЦИДАН: Хрвати, Теслу вам не дамо!

БЕОГРАД - Комшије су се опет намерачиле да чувеног српског научника прогласе - Хрватом! Међутим, патријарх српски Иринеј, који је пре два дана поново покренуо идеју да се урна са земним остацима нашег научника похрани у Храму Светог Саве на Врачару, одговорио је шта мисли о таквим некоректним настојањима.

Патријарх Иринеј (Фото: Јутјуб)

- То Хрвати чине одувек. Зато ћемо ми учинити све да буде сахрањен у српској светињи. Он је Србин, син српског свештеника. Имао је веру свога оца и у то нема никакве сумње. Њихова претензија је да га присвоје, претензија какву проказују и за многе друге ствари. Могу да причају шта хоће, али зна се каква је историја - отпоздравио је на непримерене поруке из Хрватске поглавар СПЦ.

А претензије Хрвата најбоље показују писања њихових медија.

- Хрватски и амерички изумитељ светског гласа рођен је у личком месту Смиљану 1856, али је готово цео живот радио у САД, где је и остварио све изуме. Умро је у Њујорку 1943. у доби од 87 година - без пардона навео је јуче ријечки "Нови лист", изоставивши да кажу пуну истину, а то је да је Тесла рођен у српској породици.

То је само последњи пример њиховог покушаја да присвоје нашег научника, јер само пре неколико година, на Тргу бана Јелачића у Загребу постављен је трансформатор Николе Тесле као пример изузетног хрватског стваралаштва?! Они су тада, као и овог пута, заборавили кључну реченицу из чувеног писма које је написао сам Тесла још давне 1936. и послао га хрватском политичару Влатку Мачеку, а у којем стоји:

- Хвала на много цијењеној честитки и почасти, једнако се поносим мога србског рода и моје хрватске домовине. Живели сви Југословени. Поступком Хрвата није изненађен ни Миодраг Линта, председник Савеза Срба из региона, који истиче да је чињеница да они не признају ништа српско.

- Ништа то није ново, они већ годинама воде политичке негације учешћа Срба у развоју хрватског друштва. Одавно би они да присвоје српског научника, због чега ми морамо да им одговоримо. Морамо јасно да им ставимо до знања да је њихово понашање неприхватљиво. Наше институције би морале да реагују и зауставе ширење њихових лажи - каже Линта.

Најновији покушај Хрвата да присвоје нашег највећег научника је, према речима историчара Предрага Марковића, осим што је безобразан, и ироничан. - Иронија је у томе што би га да је остао тамо Хрвати заклали као што су заклаили и све његове вршњаке. Дакле, убили би га, а сада би да га присвоје, упркост томе што знају да је рођен у српској породици. Ово је исто као да Немачка жели да присвоји Ајнштајна, иако га је прогањала - оцењује Марковић.

Лига социјалдемократа Војводине оценила је да је урни Николе Тесле место у музеју с његовим именом и заоставштином, где почива годинама.

- Теслина урна није само неизоставни део збирке тог музеја, него и светски споменик науци, који се не премешта - рекли су у ЛСВ-у. С друге стране, удружења Срба из Хрватске и Асоцијација избегличких и других удружења Срба из Хрватске подржавају идеју СПЦ, подсећајући да су се више пута залагали за тај чин. Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА