Најновије

ИСПРАТИЛИ СИ ЂИНПИНГА: Ево шта је све договорено

Председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг завршио је данас тродневну посету Србији у којој је са супругом Пенг Лијуан и члановима кинеске делегације боравио на позив председника Србије Томислава Николића.

Си Јинпинг на аеродрому Никола Тесла (Фото: XinHua)

Пријемом у вили "Златни брег", некадашњем летњиковцу династије Обреновић, председник Кине завршио је тродневну посету Србији. Си је полетео са београдског аеродрома Никола Тесла у поподневним часовима, а свечано су га испратили председник Томислав Николић и премијер Александар Вучић. Си Ђинпинг испраћен је песмом "Ово је Србија" у пратњи три мига 29. Посету кинеског председника и делегације су пратиле и бројне културне манифестације посвећене пријатељству две земље међу којима је и изложба фотографија "Лепа Србија-лепа Кина" у Дому Војске Србије. Тродневну посету председника Кине пратило је више више од 800 новинара, сниматеља и фоторепортера. Велики број представника медија дошао је из Кине, али и других земаља. То је била прва посета једног кинеског председника нашој земљи после више од 30 година.

Споразуми

Током посете је потписано 22 споразума о сарадњи, међу којима је и Заједничка изјава Србије и Кине о успостављању свеобухватног стратешког партнерства, коју су потписали председници Томислав Николић и Си Ђинпинг. Потписани су и споразуми из области грађевинарства, инфраструктуре, телекомуникација, трговине, одбране, медија, а један од најважнијих је споразум о пројектовању и извођењу радова на изградњи аутопута на деоници Сурчин - Обреновац на Коридору 10.  

Дочек

По доласку у Београд, у петак у раним поподневним сатима, где му је на аеродрому приређен свечани дочек, кинески председник је заједно са председником Србије положио камен темељац за изградњу Кинеског културног центра на месту срушене кинеске амбасаде и погибије кинеских новинара у НАТО бомбардовању. Потом су открили споменик Конфучију и таблу новоименоване Конфучијеве улице и Трга пријатељства Србије и Кине.

Орден

Другог дана посете Србији кинеском председнику приређен је свечани дочек испред Палате Србије, након чега је имао 'тет а тет' састанак са председником Србије. Николић је том приликом председнику Кине уручио Орден Републике Србије на великој огрлици.

Железара

Кинески председник у суботу је разговорао и са председником Владе Србије Александром Вучићем, као и са председницом Народне скупштине Србије Мајом Гојковић, а одржани су и састанци двеју делегација. Круна посете кинеског председника Си Ђинпинга Србији био је данашњи  обилазак Железаре Смедерево коју је приватизовао кинески челични гигант Хестил. Си Ђинпингу и Томиславу Николићу, домаћин у Железари био је премијер Србије Александар Вучић. Пријему су присуствовали и чланови кинеске делегације и српске владе, као и друге званице. Председник Србије изјавио је у Смедереву данас да би Србија могла да буде темељ на којем ће Кина градити своју позицију у Европи. "Својим производним капацитетима, способним и вредним радницима, повољним пословним амбијентом, географском позицијом и европском перспективом, Србија би могла да буде темељ на којем ће Кина градити своју позицију у Европи. Ми смо свесни важности развоја стратешког партнерства наших држава и приступамо му искрено и пуна срца", рекао је Николић. Председник Кине је рекао да ће сарадња две земље у Железари бити модел, не само кинеско-српске практичне сарадње, него и међународње сарадње Кине и југоисточне Европе. Он је истакао да су Кина и Србија велики пријатељи и партнери, да једни другима помажу, а да је кинеска страна спремна да продуби практичну сарадњу. Премијер Вучић је навео да је много енергије и љубави уложено у смедервску железару, за коју је коначни спас дошао захваљујући пријатељима Кинезима и председнику НР Кине Си Ђинпингу. Вучић је рекао да је кинеско улагање нови почетак и нови живот, не само за ту железару и Смедерево, већ за све грађане Србије, додајући да ће Смедерево бити један од најбогатијих градова наше земље. Иначе, кинеска компанија Хестил, која је са Владом Србије потписала уговор о куповини Железаре Смедерево за 46 милиона евра, дефинитивно ће преузети српску челичану, како се очекује, до краја јуна, сазнаје Танјуг. То је у складу с предвиђеним прелазним периодом од два месеца, договореним крајем априла када су министар привреде Жељко Сертић и председник Хестила Ју Јонг потписали уговор о продаји.

Прве даме

Током званичких састанака државника, супруге председника Кине и Србије, Пенг Лијуан и Драгица Николић, обишле су у Земуну Основну школу "Сава Јовановиц Сирогојно" за децу са сметњама у развоју, као и Ботаничку башту у Београду. Извор: Танјуг/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА