Најновије

ПЕКИНГ И МОСКВА НИКАД БЛИЖИ: Путин поручио да Кинезе види као блиске савезнике

Русија и Кина шире трговинску сарадњу и истражују нове области сарадње, рекао је руски председник Владимир Путин у интервју кинеској новинској агенцији Синхуа. Путин је рекао да су билатерални односи две земље на врхунцу, и да је сарадња Москве и Пекинга светски стабилизујући фактор. Интервју са Путином урадио је председник кинеске информативне агенције Сунхуа Цаи Мингзхао.

Путин са председником Синхуе Цаи Мингзхаом (Фото:Синхуа)

- Одржавамо редовне контакте и консултујемо се око глобалних и регионалних питања. Гледамо једни на друге као блиске савезнике, увек слушамо шта онај други има да каже, под овим мислим да имамо на уму и интересе друге стране - рекао је Путин. Он је напоменуо да је међусобно поверење између Москве и Пекинга достигло до сада невиђени ниво и представља јак темељ билатералне сарадње, која сада покрива различите области укључујући трговину, енергију и инфраструктру. Говорећи о паду трговинских вредности између Русије и Кине, Путин је рекао да је то само привремено. 

Најважнији задатак руско-кинеске трговине је ширење разоликости, посебно јачање сарадње у области високе технологије, рекао је Путин, и додао да ће обе стране предузети мере за побољшање њихове трговинске структуре. Путин је такође рекао да су Русија и Кина удружили снаге у областима свемирске технологије, авио технологије, екологије и нуклеарне енергије. У условима спорог економског опоравка, регионалне нестабилности, појачања терористичких активности и деградације животне средине, Путин каже да је "кординација између Кине и Русије на глобалној сцени сама по себи фактор стабилности у међународним односима". - Очекујем да имам пријатељски сусрет са председником Си Ђинпингом и имаћемо широк спектар тема, уз узајамно поверење, као што смо и увек имали - рекао је Путин коментаришући предстојећу посету Кини. Извор: Синхуа/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА