Најновије

КОЦКАЊЕ СА ВЕЛИКИМ УЛОГОМ: Ако Ердоган спроведе план, свет ће се поново наћи пред великом претњом

Доналд Трамп је на свом Твитеру објавио одлуку о повлачењу војних трупа из Сирије.

Ердоган (Фото: Синхуа/ Правда)

- Бескрајни и смешни ратови су готови. Бићемо фокусирани на ширу слику, знајући да увек можемо да се вратимо назад и одувамо-написао је он на свом профилу.

Као и многи твитови америчког председника, ни овај није у потпуности тачан. Драстична промена америчке позиције на североистоку Сирије одговор је на неумољивост турског председника Реџепа Тајипа Ердогана коме је било доста америчких притисака да одустане од планиране инвазије, открили су "Блумбергу" извори међу америчким званичницима.

Прошлог лета су америчке, турске и курдске дипломате постигле договор о безбедној зони између турских и курдских снага. Ердоган је, међутим, решио да тај договор прекрши и пошаље своју војску у Сирију. Трамп је одлучио да му америчке снаге неће стајати на путу, како не би ризиковао војну конфронтацију са НАТО савезником.

То се одражава на изјаву коју је Бела кућа дала у недељу увече.

- Оружане снаге САД неће подржати или бити укључене у војну операцију, а војне снаге САД које су победиле територијални калифат ИД-а неће бити у непосредној близини - наведено је.

Последње три речи све откривају. Виши звеничници из Трампове администрације су открили да није било наредбе за повлачење више од 1.000 америчких трупа из Сирије - Бела кућа се одлучила за тактичко повлачење само из области на које ће Турска извршити инвазију.

У другом делу изјаве Бела кућа је саопштила да неће задржавати припаднике Исламске државе које су заробиле савезничке курдске снаге, већ да ће "Турска бити одговорна за све војнике ИД". Те затворенике тренутно чува курдска полиција.

Дакле, ако је Ердоган планирао да пошаље војску против Курда, а да му затим Америка помогне у задржавању бораца ИД то се неће десити. Трамп му је јасно поручио да ће морати сам да се снађе.

То је коцкање са великим улозима. У америчком интересу је да се терористи Исламске државе никада не врате на ратиште, а Турска нема довољно ресурса да их задржи.

Један од проблема је и то што је Трамп решио да повачење америчких трупа представи као део своје кампање против "бесконачних ратова".

У јануару, након што је прекршио раније обећање да ће се повући из Сирије, Трамп је запретио Турској "економским разарањем" уколико нападне њихове савезнике Курде. Овог пута је био мање прецизан, па је на Твитеру написао да ће "потпуно уништити и збрисати" турску економију, ако Анкара предузме било какву акцију коју би сматрао "преласком дозвољених граница".

За разлику од Твитер претњи, оне у стварном животу зависе од Конгреса. Јуче је сенатор Линдзи Грејам изјавио да са колегама припрема нове санкције Турској уколико она спроведе инвазију, као и да се нада да ће тај закон добити већину у Конгресу.

Лидер Америке неће више да води рат на 11.000 км од своје куће! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блумберг, Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА