Најновије

ТАЊА ФАЈОН УПОЗОРАВА: Корона вирус није изговор за закључавање демократије! Није дозвољена неограничена моћ током ванредног стања

"Сви ми живимо у тешка времена и Србија није искључена из пандемије која се проширила светом, стога желим да искористим ову прилику да поручим свим грађанима Србије да остану безбедни, здрави и да буду стрпљиви.

Тања Фајон (Фото: Јутјуб)

Будући да су многе владе широм ЕУ прогласиле ванредно стање како би се ефикасно избориле са истинском претњом која долази од корона вируса, потребно је да се постарамо да тај одговор буде уравнотежен и пропорционалан. Корона вирус није изговор за „закључавање“ демократије. Ниједној влади не може бити дозвољено да намеће неограничене моћи. Комесарка ЕУ за унутрашње послове, госпођа Јохансон, у нашем јучерашњем разговору упозорила је да потпуно затварање граница Србије представља велики проблем, нарочито за грађане Србије којима треба омогућити да се безбедно врате кући. Потребно је, такође, да заштитимо ланце снабдевања, и дозволимо путовања „базичним радницима“, као и транспорт”, каже Тања Фајон, посланица групе социјалиста и демократа у Европском парламенту, коментаришући тренутно стање у Србији, укључујући и увођење ванредног стања.

Како гледате на учестале сусрете председника Србије и мађарског премијера?

– Србија и Мађарска су суседне земље. Блиска сарадња на највишем политичком нивоу је важна за добросуседске односе, али када је реч о мађарском премијеру Орбану, ми у институцијама ЕУ делимо дубоку забринутост због опсега даљег урушавања демократског надзора, као и слободе медија у Мађарској. Ми у Европском парламенту смо неколико пута позивали ЕК и владе држава ЕУ да процене поштовање вредности наше Уније у Мађарској, и да се хитно позабаве тиме у оквиру члана седам у дискусијама о Мађарској. Европски конзервативци не могу штитити мађарску владајућу партију и тврдити да такође штите демократију. Годинама смо гледали како Орбан уништава демократију у својој држави и доводи у питање европске вредности, из безбедног окриља странке десног центра, Европске народне партије. Странка Фидес је и даље суспендована из сопствене „политичке породице“.

Сматрате ли да су оправдане оптужбе да ЕУ није довољно помогла Италији да се избори са вирусом?

– Верујем да су нас брзина и опсег корона вируса све „затекли“ у самом почетку, јер су симптоми били веома слични сезонском грипу. У ситуацијама као што је ова, када државе морају да се боре са непознатим и невидљивим непријатељем, оне морају да се прилагоде и да веома брзо реагују како би пронашли најбоља решења за све. Не доводи се у питање да цела ЕУ стоји уз Италију. У четвртак, 26. марта, гласаћемо у ЕУ о Иницијативи за инвестирање у одговор на корона вирус, којом ће се успоставити темељ за мобилизацију инвестиција у здравствене системе држава чланица и у друге секторе, како би се одговорило на КОВИД-19. Желела бих да нагласим да није време за оптужбе, већ за солидарност и блиску сарадњу.

Како оцењујете то што је Кина послала велику медицинску помоћ и лекаре у Србију?

– Као што можемо да видимо из кинеског извештавања, ситуација око избијања вируса тамо се мање-више стабилизовала, што је заиста веома позитивна вест, не само за Кину, већ и за остатак света. Очигледно је да су они били прилично успешни у ограничавању, чак, и у заустављању ширења вируса, стога топло поздрављамо њихову (реципрочну) помоћ, не само Србији, већ и неким чланицама ЕУ. Кинески доктори су присутни и у Италији, где је тренутно најгора ситуација. Имајући у виду досадашње односе Србије и Кине, помоћ из Кине није изненађење. Ипак, не треба заборавити да ЕУ са државама чланицама остаје највећи донатор Србији, и да Србија прима највише донација ЕУ на Западном Балкану. Готово 200 милиона евра донирано је Србији да унапреди здравствени систем у претходне две деценије, а вредност кредита је чак и већа. За борбу са КОВИД-19 ЕУ је досад овој земљи распоредила нешто мање од девет милиона евра.

Да ли ће односи у свету бити другачији када прође пандемија?

– Неизвесно је шта ће доћи након пандемије, али, засигурно, наше економије ће много патити, чак и наши друштвени контакти. Без сумње, требаће нам доста времена да се опоравимо. Неки кажу да свет више никада неће бити исти – не знам, али могуће је и да ћемо брзо све заборавити и почети да поново живимо онако како смо живели, али нашим економијама и бизнисима биће потребно дуго да се опораве, а то ће погодити сваког од нас. Недавно сам гледала диван снимак на којем је приказано како је брзи развој цивилизације највећа претња за нас – загађења, уништавање природних ресурса. Можда ће ова криза изазвана светском пандемијом такође послужити као „аларм за буђење“ за све – да морамо да променимо наш животни стил како бисмо боље заштитили нашу животну средину, наше природне ресурсе који су кључни за наше постојање. Упркос свему, остајем оптимистична. Данас је тешко, али осећам да ћемо бити снажнији када превазиђемо ову болест, јачи у нашој солидарности и схватању да смо веома рањиви и да смо потребни једни другима да се изборимо са заједничким изазовима.

Како проводите дане? Следите ли медицинске савете?

– Следим инструкције Владе, а и доктора. Трудим се да останем у кући близу Лјубљане што више могу. ЕП је затворио врата па ми настављамо да радимо, углавном онлајн и путем телефонских конференција. Претворила сам кућу у канцеларију. Ово је нова реалност којој се и даље прилагођавам. Ако идем напоље, трудим се да што боље очистим руке и да избегнем друштвене контакте. Словенија је савршено место за самоизолацију, да се мало нашалим, али, уистину, окружени смо бројним стазама, шумама и планинама, тако да сваки дан одлазим у дуге шетње, јер се физичка активност такође препоручује. Такође, волонтерски разносим намирнице људима којима је то потребно, углавном старијима, који су усамљенији него икада. Започели смо ту акцију са нашом Социјалдемократском партијом и иде нам веома добро. Људи то јако цене. И дубоко сам уверена да само солидарношћу и сарадњом можемо да добијемо ову битку, али то је посао који треба заједно да урадимо.

Прочитајте ОВДЕ зашто ликује Рамуш Харадинај.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА