Најновије

Да ли је Брегзит помрсио конце Србији на путу ка ЕУ

Земље чланице ЕУ покушаће на данашњем састанку Радне групе за проширење да дођу до консензуса када је реч о заједничкој преговарачкој позицији за поглавље 23 у преговорима са Србијом. Како Танјуг сазнаје, Србији недостаје сагласност још шест земаља чланица. Управо поглавља 23 и 24 , која се тичу правосуђа и владавине права, према ранијим најавама, Србија би требало да отвори до краја овог месеца.

Брисел (Фото: flickr.com)

Зелено светло за Србију пре шест месеци. Отворена су врата у преговарачком процесу. У међуврмену, у Немањину 11, стигао је позив председавајуће Холандије да до краја јуна отворимо још два поглавља. Да ли британско "не" Европи може да утиче на агенду Брисела да проширење својих редова котира ниже него до сада?
Никола Јовановић из Центра за међународну сарадњу и одрживи развој каже да можемо очекивати да се у скорије време отворе два кључна поглавља 23 и 24 да се онда настави са актуелном динамиком као и до сада.
"Наредне три године ЕУ ће бити апсорбована раздвојом са Великом Британијом, а ми немамо разлога да се повалчимо из преговора", сматра Јовановић.
Маја Бобић из Европског покрета у Србији рекла је да јој се чини да уколико ЕУ жели, да а чини јој се да жели, да покаже да ипак постоји нада и шанса да се она косолидује након једног оваквог ударца.
"То ће значити да неће одустајати од свих оних текућих политика међу којима и јесте овај однос који ми имамо и све земље у процесу приступања", наводи Бобићева.
Курс спољне политике Србије неће се мењати, са европског пута нема скретања. Брегзит не може да буде препрека, порука је ресорне министарке.
"Ми смо европске интеграције поставили као инструмент за наш напредак и развој. Очекујемо да се и ЕУ на неки начин консолудије у својим вредностима и да се тај процес у најбољем интересу грађана Србије настави", рекла је министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.
Док Београд отворених очију гледа ка западу, једнако је важно какву политику води ка истоку."
За нас важне ставри као што су напредовање сардња са Кином, не увођење санкција Русији, не доводимо у питање док заправо не видимо шта ће се породити из тог развода Европе и Британаца и каква нас Европа чека у будућности", истакао је Јовановић
Да одговримо на постављене задатеке Уније свакодневно ради 35 радних група, али и готово 2.500 људи. Наш домаћи задатак остаје исти - да спроведемо реформе у својим редовима.
Бобићева каже да ће бити важно заиста да ми преломимо и видимо како моћемо да се посветимо реформама и променама због нас самих, а оно све што се захтева у просесу приступања јесте добро за Србију. Према њеним речима, треба врло брзо да наставимо са имплементацијом акционих планова које смо доставили .
Већ првог јула председавање Унији преузима Словачка. Пред њом су бројни изазови - од разлаза Лондона и Брисела, све гласнијих захтева за рефендумом и у другима чланицама, али и питање ширења граница европске пордице на Западни Балкан. Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА