Најновије

"БРИТАНИЈА НЕСТАЈЕ ЗА ПЕТ ГОДИНА" Стручњаци: Овако ће свет изгледати после Брегзита

Брегзит је за собом донео хаос. Британија напушта ЕУ, премијер Камерон подноси оставку, милијарде нестају са берзи. Утицајни светски економисти, историчари и стручњаци за међународне односе предвидели су како ће Брегзит утицати на свет у наредних пет месеци, али и наредних пет година.

Илустрација (Фото: mediahub.cz)

Лист "Политико" сакупио је мишљења утицајних "брексперата".

Велика Британија нестаје за 5 година

Ричард Хас, председник Савета за међународне односе, предвиђа да ће Велика Британија већ у наредних пет месеци осиромашити, а да ће још неке од земаља спровести референдум о останку у ЕУ. Борис Џонсон биће нови премијер. Фунта ће додатно ослабити, а популарност Доналда Трампа знатно ће порасти због Брегзита, таман пред изборе у САД.
За пет година, неће више бити Уједињеног Краљевства. Шкотска ће бити независна и у ЕУ. Веома је вероватно и да ће се Северна Ирска припојити Ирској. Још неколико земаља напустиће ЕУ, али ће задржати добре односе са Унијом.

Повратак у 1933.

Данијела Плетка, потпредседница за студије спољне политике на Институту "American Enterprise" каже да ће све зависити од тога какви људи буду водили ЕУ и Велику Британију.
- Свет је у зениту популизма. Брегзитовци и Трамповци су гласнији него икада пре. Ипак, њихови ставови заснивају се на правим проблемима. Људи су све сиромашнији, број избеглица расте, људи губе поверење у владе... Поента је само да лидери европских земаља до решења тих проблема дођу заобилазећи популизам. У супротном, свет ће се вратити у 1933. годину, у доба фрагилне политике, беса, опасних људи који доносе још опасније одлуке, и...знате шта је после било - рекла је Плетка.

Путинова умрлица за ЕУ

Џон Меклафин, бивши в.д. директора ЦИА и професор на универзитету Џон Хопкинс каже да ће у наредних пет месеци Мађарска, Пољска, Чешка и Холандија помно пратити стање у Британији. Ако штета буде подношљива, и саме ће пробати да се отцепе од ЕУ.
- Ако се то деси, за пет година ће опстанак ЕУ бити у опасности. Немачка ће кројити политичке и економске трендове, док ће Русија уживати у распаду ЕУ, и повећаће свој утицај у односу на НАТО, нарочито у земљама источне Европе. Путин би радо написао умрлицу за ЕУ - каже Меклафин.

Будите аутократе!

- Тешко да ће ико профитирати од Брегзита. Када једна од кључних економски сила у свету посрће, сви губе. Погледајте Русију, била је у рецесији две године, а они који су јој увели санкције су само изгубили на томе. Оно што је битно јесте порука коју Брегзит шаље. Она гласи: буди аутократа. Политички плурализам је треснуо о под - каже Стивен Сестанович, професор дипломатије са универзитета Колумбија.
Он додаје да ће Брегзит највише погодити САД, јер је систем у тој земљи сличан оном у ЕУ, те и тамо има много оних који вичу "хоћемо своју земљу назад".

Опоравак

Дин Бејкер, један од директора Центра за економска и политичка истраживања у Вашингтону далеко је оптимистичнији од својих колега.
- У наредних пет месеци тржишта ће се стабилизовати, а онда и потпуно преокренути након Трамповог пораза у новембру. Британија ће стати на ноге, а у наредних пет година и ЕУ и Острво одбациће политику штедње и бележити велики економски раст - тврди Бејкер.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА