Најновије

"Јасно је, Србија треба да усвоји ставове ЕУ, али..."

Јасно је да ће се од Србије очекивати да се прилагоди ставовима ЕУ на путу ка чланству, изјавила је Натали Точи, саветница високе представнице ЕУ.

Распала сардина (Фото: ЈуТјуб)

Шефица тима аутора нове спољнополитичке и безбедносне стратегије ЕУ је додала да се ставови ЕУ временом мењају.
Точи, која у Београду учествује на конференцији о стратешком документу ЕУ, у интервјуу Тањугу истиче да је однос Србије са Русијом кључни услов и највећи изазов у поглављу 31 (спољна, безбедносна и одбрамбена политика). 
Она је додала да је прилично јасно да у случају Србије увођење санкција Руској Федерацији није само реч о економским интересима, већ да то задире и у питање државне безбедности. 
Точи је подвукла да државе чланице у овом тренутку, док је Србија у статусу кандидата, имају одређени степен разумевања за став Београда. 
На питање да ли то што сада ЕУ толерише српско одбијање увођења санкција Русији значи да ће то питање постати услов за чланство тек у некој каснијој фази, Точи је одговорила да је потребно сачекати и видети каква ће бити политика ЕУ када је реч о њеном ставу према санкцијама Русији. 
“То (санкције) је нешто што се разматра на сваких шест месеци... Почињемо да видимо да обе стране, и Русија и Украјина , али и ЕУ и САД почињу да схватају да су сви правили грешке. Хајде да сачекамо како ће се та ситуација развијати. Јасно је да ће се од Србије очекивати да се прилагоди са свим ставовима ЕУ, али ти ставови се временом мењају“, рекла је Точи. 
Она је додала и да је Италији, држави из које потиче, у економском интересу да се санкције Русији укину колико већ сутра, али да та држава чланством у ЕУ и сагласношћу са њеном политиком изражава солидарност са оним државама које сматрају да их Руска Федерација угрожава. 
“То је кључни принцип који је темељ Европске уније... Не мислим да неко може да очекује 100 одсто сагласности док државе кандидати не постану чланице ЕУ, али те државе треба да знају да се до тога стиже постепено, и да то није нешто што ће доћи чином уласка у чланство“, рекла је Точи. 
На питање да ли у оквиру поглавља 31 има још услова који би могли да успоре пут Србије ка ЕУ, Точи је истакла да је то само питање усаглашавања са Заједничком спољном и безбедносном политиком. 
“То су ставови о свему што се дешава у свету, и то је веома велика листа, али фокусирали смо се на Русију, јер у вези са њом постоје разлике у ставовима, док код других, да будем искрена, не видим велике потешкоће“, рекла је Точи. 
Она је поручила да је будућност држава Западног Балкана, укључујући и Србију, унутар ЕУ. 
“Тај пут је дугачак, веома тежак, али циљ је веома јасан. То је пут чија су суштина промене, што подразумева и промене у спољној политици и политици безбедности. Имати Србију као учесника у дискусији, и као учесника у имплементацији, је кључно јер је важно да када Србија коначно уђе у ЕУ она буде потпуно спремна да испуни своју улогу“, закључила је Точи.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА