Најновије

ДРЖАВНИ УДАР НИЈЕ УСПЕО: Ердоган се вратио у Турску, најавио оштар одговор, борбе се настављају (ВИДЕО)

АНКАРА - Најмање 60 особа је погинуло, а више стотина рањено у ноћашњим сукобима у Анкари и Истанбулу. Турска војска покушала је да преузме власт у земљи и свргне председника Реџепа Тајипа Ердогана. На улицама Истанбула и Анкаре водио се прави рат између војске са једне и полиције и једног броја грађана са друге стране. Влада је саопштила да су пучисти поражени.

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Јутјуб)

Гувернер Истанбула Васип Шахин изјавио је да је покушај пуча пропао и да је почело хапшење организатора, преноси Риа Новости извештај турске станице НТВ.

"Покушај пуча завршен је пропашћу. Већ су почела привођења и хапшења организатора", рекао је Шахин.

Како преноси НТВ, приведен је између осталих начелник жандармерије провинције Бурса.

Организација блиска турском верском вођи Фетулаху Гулену, који се иначе сматра највећим супарником турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, демантовала је да је умешана у пуч који је у току у Турској.

"Осудјујемо сваку војну интервенцију у домаћој политици у Турској", наводи се у саопштењу Алијансе за заједничке вредности, преноси Ројтерс.

Утицајни муслимански свештеник Фетулах Гулен категорички негира да стоји иза покушаја државног удара. Гулен, који већ годинама живи у САД саопштио је да се власт не може добити силом.

"Најоштрије осуђујем покушај државног удара војске у Турској. Влада се осваја процесом слободних и фер избора. Као неко ко је патио пет деценија и преживео бројне државне ударе, сматрам увредом оптужбе да сам умешан у један такав покушај", рекао је Гулен.

Коментари про-Ердоганових кругова у вези са овом Алијансом су "крајње неодговорне", наведено је у саопштењу покрета чије је седиште у САД.

Председник САД Барак Обама, немачка канцеларка Ангела Меркел, генерални секретар УН Бан Ки-мун и званичници ЕУ Доналд Туск, Жан-Клод Јункер и Федерика Могерини подржали су турску владу.

Борбе се како јавља АП, настављају и током јутра, а снажне експлозије чују се у Анкари и Истанбулу, док је једна бомба погодила зграду парламента.

Начелник Генералштаба турске војске генерал Хулуси Акар, кога су држали као таоца у операцији у ваздухопловној бази недалеко од Анкаре, ослобођен је и пребачен на безбедну локацију, јавила је јутрос државна агенција Анадолија. У међувремену је за вршиоца његове дужности постављен Умит Дундар.

Телевизија Си-Ен-Ен-Турк навела је да је генерал Акар пребачен хеликоптером у базу Акинџилар.

Си-Ен-Ен-Турк наводи да ће Акара преузети команду над операцијама против завереника.

Турска амбасада у Београду саопштила је јутрос да је ситуација у Турској, где је покушан државни удар, сада под контролом председника и владе.

Вођа покушаног војног пуча у Турској је пуковиник Мухарем Косе, јавила је турска државна агенција Анадолу позивајући се на неименови војни извор, преноси АП.

Агенција наводи да је Косе, који је водио војни одсек за правну помоћ, недавно смењен са функције.

Анадолу наводи и да су други официри били укључени - Мехмет Огуз Акус, Еркан Агин и Доган Ујсал.

Спутњик је раније пренео позивајући се на турске медије да су војни удар предводили војни тужилац и још 46 високих официра.

У телевизијском обраћању после слетања на истанбулски аеродром Ататурк, Ердоган је рекао да је побуну извела "мањина" у војсци и да су неки у војсци примали наређења свештеника Фетулаха Гулена који је у САД, прено је АФП.

"Издајници ће платити високу цену", рекао је он.

Ердоган је рекао да ће бити "искорењени" они који су пуцали из ваздуха.

Турски председник је рекао да је милион људи изашло на улице на протест због покушаја државног удара.Ердоган је рекао да су пучисти отели његовог генералног секретара, као и да не зна шта је с начелником Генералштаба, пренео је АП.

"Турска има демократски изабрану владу и председника. Ми смо надлежни и настављаћемо да до краја спроводимо наша овлашћења. Нећемо препустити нашу земљу нападачима. Добро ће се ово завршити", рекао је Ердоган. Он је рекао да је хотел у којем је боравио у Мармарису гађан бомбом пошто га је напустио.

Како пише ЦНН Турк, председник Ердоган је слетео на аеродром где га је дочекало на стотине присталица, које су претходно ослободиле аеродром од војних снага. И телевизија НТВ приказала је снимак масе која дочекује Ердогана који се приближава возилу након изласка из авиона.

По слетању на аеродром Ердоган се захвалио јавности и политичарима на подршци и рекао да Турска неће бити застрашена илегалним покушајима преузимања власти. Он је истакао да ће мањинска група која стоји иза покушаја државног удара платити за оно што су урадили и додао да народ његове земље "стоји усправно и снажано".

Он је додао да је то што су људи изашли на улице најбољи одговор онима који су покушали да насилно преузму власт, а покушај пуча назвао је "поклоном од Бога, као шансом да се очисти војска", пренели су "Раша тудеј" и агенција Анадолија.

- Ако уперите оружје на свој народ, неће вам то бити опроштено - рекао је Ердоган, а преноси МСНБЦ. Извор: Блиц/Агенције, Гардијан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА