Најновије

ЏЕВАД ГАЛИЈАШЕВИЋ ОТКРИВА: Масакр у Ници је европски 11. септембар, дело је Ал Каиде, уплетене и САД!

БЕОГРАД - "Ово су копије напада у Багдаду, Дамаску, Фалуџи... Све то изводи Ал Каида. А пошто је ту Ал Каида ту је и одређена геополитичка позиција Америке", каже Џевад Галијашевић, експерт за безбедност. Интервју Џевада Галијашевића за poligraf.news преностимо у целости.

Џевад Галијашевић (Фото: Медија центар Београд)

Како се бира и припрема човек за извршење терористичког акта?

- Прва и најважнија припрема је верска припрема! Неће у овакву терористичку акцију бити послат неко ко није толико верски инструиран и припремљен да буде спреман за онај свет жртвовати овај свет.

После тога се иде у два правца. Први је коришћење зимзелене биљке кат, која је опијат, и која слаби вољу, а појачава деструктивне нагоне. Други правац је уцена. Ви кажете да ћете помоћи нечијој породици, или да му је породица угрожена ако не изврши тај чин. То је нешто што се припрема годину две, а потребно је и да се прођу одређену војну обуку, а не само верску.

Јасно је да је „камионџија“ имао војну обуку, због коришћења оружја. Исто тако је јасно да је то оружје морало бити некако набављено.

Акција, чак и када привидно изгледа као појединачни акт, као ова акција, она је у позадини имала организовану мрежу припреме, логистике и извршења саме акције. Како је француској полицији промакао шлепер пун оружја у центру Нице?

- Француске службе су неразвијене. Французи су жртвовали робусан обавештајно-безбедносни апарат да би развијали заједнички обавештајно-безбедоносни апарат. На челу европског координационог комитета за борбу против тероризма је Белгијанац пореклом из Француске и Французи мисле да их то чини заштићеним.

Али када погледате Немачку, која је гурала идеју Европске Уније, она није жртвовала властите националне институције, ни економске, ни безбедносне ни обавештајне, због ширих интеграција. Француска то није урадила, а истрчавала је на геополитички терен као важна сила, а свима је јасно да је влада Француске реплика владе из Вишија, маршала Петена.

То јесте држава која је као победница ИИ светског рата развила нуклеарно наоружање, али Француска је сама себи дозволила да уруши свој безбедносни, обавештајни и војни потенцијал. Француска данас не представља ништа, а покушава да створи привид да све што одлуче Француска и Немачка то је Европска Унија.

Реалност је, да што Немачка одлучи то је Европска Унија, а Француска ће увек бити прва обавештена о тој одлуци. Управо због те вештачки створене важности Француске она је мета напада и зато промичу камиони наоружања, зато се дешавају разни напади. Било који град у Француској може да буде нападнут због слабости политичког и безбедносног система, односно жртвовању националне државе због ширих интеграција.

Нико није преузео одговорност за масакр у Ници?
- Наравно. Исламска држава се утркује да преузме такву одговорност јер је то знак моћи. Ипак, иако Исламска држава слави и ликује над жртвама Нице, она није преузела ту одговорност.

Није, зато што је напад у Ници „11. септембар“ на тлу Европе. Нешто што је очито и део неких обавештајних операција, не само терористичких које видимо на површини. Ако је то урадила Ал Каида или њен војни огранак Нусра фронт, онда знамо да иза тога морају стајати Америка и Велика Британија.

Њихов утицај на ове организације, ове две земље нису у УН дозволиле да се Нусра фронт прогласи за терористичку организацију, нису дозволили Русији да јаче бомбардује положаје Нусра фронта у Сирији, због, наводног, угрожавања демократских потенцијала у Сирији, односно Асадове опозиције.

Кад се све то узме у обзир јасно је да то има итекако геополитичку позадину и у тој позадини ћемо видети насмејана лица дојучерашњих француских пријатеља Американаца и Енглеза. Мислите да би Ал Каида могла бити иза свега?

- Ово није начин на који убија Исламска држава, ово је начин на који убија Ал Каида. Ал Каида има ћелијске организације које нису чврсто увезане и она пропагира самоубилачке мисије над незаштићеним лицима на јавним окупљалиштима. Ово су копије напада у Багдаду, Дамаску, Фалуџи... Све то изводи Ал Каида.

А пошто је ту Ал Каида ту је и одређена геополитичка позиција Америке. Видимо ожалошћено Обамино лице, али видимо и уплетеност у ове приче!  Извор: poligraf.news

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА