Најновије

Вирус Западног Нила стигао у Београд: Уколико осетите главобољу, температуру и малаксалост обратите се лекару!

Вирус Западног Нила изолован је код комараца у Београду и може се очекивати да се појави код људи, кажу у Институту за јавно здравље "Милан Јовановић Батут".

Комарац (Фото: pixabay.com)

Директор института Драган Илић каже да је тај вирус, који у 80 одсто случајева код људи изазива неспецифичне симптоме, изолован у оквиру редовног надзора Завода за биоциде и да се може очекивати да се у неком тренутку вурус појави у хуманој популацији.
Како су раније пренели медији, вирус западног Нила је у Београду изолован код комараца у два узорка - на Бановом брду и на општини Палилула. 
Илић каже да, поред заштите од уједа комараца као кључне превентиве, и Завод за биоциде и службе које се баве третирањем комараца треба да интензивирају своје активности, посебно у оним деловима града где је већ изолован вирус код комараца. 
Симптоми инфекције код људи, према његовим речима, неспечфични су и испољавају се као обична прехлада тако да код близу 80 одсто оних који буду инфицирани вирусом западног Нила, посебно код млађе популације, инфекција ће проћи без икакавих симптома и тегоба. Антитела на ту инфекцију могу да се констатују само ако се уради тест. 
- Код 20 одсто симптоми су благи као блажа прехлада, грозница, мало повишена темепература, малаксалост. Уколико дође до главобоље или неких неуроинвазивних сиптома, упала можданица, то је онда озбиљна форма инфекције и подразумева потребу интензивног лечења и третмана - рекао је Илић. 
Додао је да је третман у том случају неспецифичан јер не постоји неки специфичан лек против тог вируса. 
- Лече се уствари симптоми - рекао је Илић и навео да је у случају упале можданица потребно обратити се изабраном лекару, а затим и Институту за инфективне и тропске болести где се ти пацијенти даље третирају. 
Говорећи о ризицима инфекције тим вирусом код људи, Илић је рекао да су посебно угрожени старији од 65 година, гојазни и особе које имају ослабљен имунитет. 
То су, додао је он, категорије становништва које су у посебно повећаном ризику за оболевања, а и последице могу бити теже код њих.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА