Најновије

АЛБАНЦИ РУШЕ СРПСКУ СВЕТИЊУ! Ево шта планирају да граде на светом месту!

Још једна у низу провокација долази из Приштине, од такозваних косовских власти. Срби најављују да ће истрајати у томе да сачувају ово свето место од скрнављења.

Храм Христа Спаса у Приштини (Фото: radiokim.net)

Албанци би  српску цркву Христа Спаса у Приштини да претворе у музеј цивилних жртава рата. Након ископавања приштинских власти која су обављена на црквеном имању у намери да открију некакву "масовну гробницу", уверили су се да ту нема ничега па су посегнули за још бестиднијим поступком. Хоће да овај сакрални и свети објекат претворе у музеј! Први је иза ове идеје стао Азем Власи који сматра да је "богомоља немогућа усред универзитетског центра". Малобројни Срби из Приштине су веома забринути због судбине храма.
- Ми ћемо сигурно у наредном периоду разговарати да се за почетак постави грађевинска ограда и да на тај начин мало више обезбедимо тај објекат а да у каснијим фазама кренемо у изградњу храма. Више нема аргумената да се одуговлачи са радовима- истиче Бранимир Стојановић, један од представника Срба на Косову и Метохији.
Црква је након рата била стециште бескућника а сада је на улазе стављена ограда са металним шипкама.
Бројке: 1992. је отпочела изградња Храма Христа Спаса, 2004. црква је спаљена, 300 Срба је остало да живи у Приштини.
- Очигледна је намера Приштине да оспори немалу имовину и духовну вредност Срба на Косову и Метохији. Српска православна црква поседује сву потребну документацију и потребне дозволе, храм је уписан у катастар, а земљиште је 1991.године додељено цркви. Дакле, не постоји ниједан ваљани правни разлог за пренамену или рушење тог објекта. Јасно је да се ради о политичкој провокацији Приштине. На тај начин се јасно поручује да тамо где се руше светиње, Срби нису пожељни- речено је у изјави из Канцеларије за Косово и Метохију уз напомену да очекују заштиту међународне заједнице.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА