Најновије

ВУЧИЋ: Дејтонски споразум је свето писмо којим се штите Срби!

Мандатар Александар Вучић изјавио је у Скупштини Србије да је Дејтонски мировни споразум свето писмо које штити српски народ у БиХ и Републику Српску, баш као што се Бриселским споразумом штите интереси српског народа на Косову и Метохији и суверенитет Србије.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Он је током скупштинске расправе поручио да Србија нема права да се одрекне своје територије и да нова Влада Србије никада неће пристати на губитак Космета, иако је тешко било појаснити Србима на Космету шта им Бриселски споразум доноси.
- Отишао сам дан након Брисела у Косовску Митровицу и, иако нападан, рекао сам тамошњим Србима - запамтите као што су нападали Дејтонски мировни споразум и иако се и данас може чути где нам је Грахово, где нам је Дрвар, где нам је Петровац, шта нам је са Кључем, са Гламочем, са околином Сарајева... Данас нам је Дејтон свето писмо који штити српски народ и Републику Српску - поручио је Вучић.
Он је рекао да је ситуација у БиХ компликована и тешка јер, између осталог, укључује два спољна фактора - Србију и Хрватску као гаранте Дејтонског мировног споразума.
Говорећи о односима БиХ и Србије, Вучић је навео да Београд зна, али неће да каже шта је био крајњи циљ и намјера напада на њега као премијера Србије у Сребреници "за који нико није одговоран и о коме нико ништа не говори".
- Ми ћутимо. Ја идем у Мостар, сретнем се са предсједавајућим Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем, пружим му руку и разговарамо о свему као да се ништа није догодило. Замислите да се то неком другом државнику догодило негде у свету? А ја кажем - нема проблема. Заборавио сам све. Пустите ме. Никакав проблем није - рекао је Вучић.
Он је подсјетио да је након свега дошла забрана да дође у Поточаре ове године.
- Дошло је следеће - сад ти забрањујемо да дођеш. Зато што си нам украо `шоу` прошле године. То је био `шоу`. Као да сам ја хтео своје сопствено убиство да организујем. И опет ћутим. Зато сам ћутао и јуче и рекао само три - четири реченице о томе и зато сам причао о економији четири часа. Зато што хоћу мир и стабилност. Зато што хоћу да то одбранимо - поручио је Вучић.
Када је реч о односима са Загребом, Вучић је истакао да Србија нема никакву кривицу за то што су они нарушени и нагласио да неће да прихвати да су Србија и Хрватска исте.
- Ми им нисмо ништа урадили. Постоје неки други разлози о којим не могу да причам, а које као шеф безбједносне службе знам. Наша је обавеза да помогнемо нашем народу где год да се налази. Ето успели смо да обезбедимо добре односе Републике Српске са Србијом, успели смо да заједно изађемо из неколико турбулентних криза, као што имамо најбоље односе са Србима из Хрватске, који су све само не екстремисти - рекао је Вучић.
У осврту на 21 годину од егзодуса Срба из Хрватске, он је поновио да Србија више никада неће никоме дозволити да се догоди "Олуја". "Мислим да је то политика мира, а не сукоба. Зато што је `Олуја` била политика сукоба и напада, убијања и протјеривања", рекао је он.
Избор: Srna.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА