Најновије

МЕСИЋ: Само слепци не виде хрватске злочине над Србима!

Ратне сјекире бит ће закопане онога тренутка када се сви, и ми у Хрватској и ви у Србији, суочимо с истином о прошлости, у првоме реду својој, али не и само својој. То је основни предувјет да се престану ширити предрасуде према "оним другима", да се престане ширити легенда о стољетном непријатељству, што је ноторна лаж, да се прекине с нетолеранцијом на националној и вјерској основи. Ја сам покушао утрти пут према таквоме развоју. Почео јесам, али они иза мене нису наставили, констатовао је Стјепан Месић, бивши председник Хрватске, и човек кога и данас сматрају последњим политичким симболом СФР Југославије, у интервјуу за Недељник у којем је отворено причао о последњим препуцавањима Београда и Загреба, усташтву у Хрватској, случајевима Барешић, Степинац и Главаш, те о свом повратку у политику.

Стипе Месић (Фото: Јутјуб)

- Српске жртве нити су небитне за Хрватску, нити то смију бити. И оне су дио наше прошлости и ми се морамо знати с тиме носити, поручио је у разговору бивши председник Хрватске и последњи председник СФРЈ Стјепан Месић.
Недељник је овог, сада већ осамдесетједногодишњака, пронашао у Загребу. Није му, очигледно, досадила политика, јер се поново враћа у њену арену из које се измакао након одласка с Пантовчака. Жели, како каже, да помогне да се СДП Зорана Милановића врати на власт.
Ни Месићу, изгледа, не прија тај пораст усташтва у Хрватској, оличен у политици ХДЗ-а. И био је у овом разговору, чини се, и више него бруталан према заговорницима те идеологије.
- Хрватска не рехабилитира нацизам, фашизам и усташтво. Хрватска то и не смије, јер је у својем уставу записала да је саграђена и на темељима антифашизма. Дакле, Хрватска не смије доћи у сукоб с властитим уставом, нити га довести у питање. С друге стране, да ме не бисте погрешно разумјели, било је у посљедње вријеме потеза који у најмању руку оправдавају оцјену о неприхватљивом толерирању понашања оних којима је усташка парадржава и данас идеал. На такво понашање нису реагирале ни актуална власт, али ни опорба, и то је забрињавајуће. Што се злочина над Србима тиче, њих се напросто не може негирати. Постоје из времена Другог свјетског рата егзактни подаци о томе и само слијепац се може правити да их не види - рекао је Месић.
О чаркама и прозивкама српских и хрватских политичара у последње време, Месић је рекао:
- Препуцавање је апсолутно непотребно, контрапродуктивно, и штети и једној и другој страни. Слажем се с тезом да протагонисти тога препуцавања и узајамног оптуживања имају у првом реду у виду "домаће потребе", тј. да су њихове изјаве намијењене унутарњополитичкој сцени, али требало би схватити да су и такве изјаве потенцијално врло штетне и да могу бити и те како опасне.
А на питање да ли је то "нова фаза рата", одговорио је:
- Ако и није рат, превише је и никоме то не треба!
Он је на питање да ли је на делу "туђманизација Хрватске", одговорио:
- Ови који форсирају усташоносталгију, који заговарају усташки поздрав и покушавају величати усташе и њихов режим, они издају Туђмана. Знам да им неће бити драго то чути, али баш је тако. Они издају Туђмана! Одговорно тврдим да у вријеме Туђмана неке ствари које се данас догађају, нису биле могуће, мада је - увријеме сукоба с Милошевићем - постојала одређена доза кокетирања с усташтвом, као с "мало претјераним" хрватством. Но, Туђман је то и користио, али и држао под контролом.
Месић је у разговору оценио и да Ватикан због осетљивости питања Алојзија Степинца неће журити са одлуком о проглашењу за свеца. Коментаришући актуелне политичаре у Србији рекао је:
- Не одричем никоме ни право ни могућност да промијени мишљење, да схвати како је био на погрешној позицији и да крене другачијим путем. У којој мјери то вриједи за господу Вучића, Дачића и Николића, боље ће процијенити грађани Србије него ја. Што се тиче Шешеља, он је изгубљен случај и на њега не треба трошити ријечи.
Извор: Nedeljnik.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА