Најновије

ОДЛУКЕ АМЕРИЧКОГ ПОТПРЕДСЕДНИКА: Tражио бомбардовање Југославије, али то није све што је радио против Срба!

Потпредседник САД Џозеф Бајден се сматра припадником "тврде струје" у Вашингтону, а ове његове одлуке утицале су не само на САД већ и на цео свет.

Џозеф Бајден (Фото: Синхуа)

Од краја Хладног рата и почетка југословенске кризе, Бајден је представљао заговорника агресивније спољне политике САД на овом простору, и у великој мери је учествовао у креирању амбијента у нашем региону какав је данас. Бајден је често говорио оно што је најрадикалнија политичка струја у Вашингтону мислила.

Издвојено је пет његових одлука које су се значајно тицале нашег региона, али и будућности света уопште:

1. Политика САД према распаду Југославије је у појединим моментима деловала недовољно дефинисано. Међутим, утицај Џоа Бајдена на Била Клинтона и његову администрацију ипак је однео превагу, па је донета одлука да НАТО предвођен САД учествује у ваздушним операцијама, најпре против босанских Срба 1995. године, а затим и против Војске Југославије под изговором спречавања хуманитарне катастрофе на Косову и Метохији. 2. Након почетног изостајања дефинисаних ратних циљева НАТО савеза, Бајден се залагао за окончање рата против СРЈ 1999. копненом интервенцијом. Његов став тада срећом није био уважен  у америчком естаблишменту.
3. Осамдесетих година прошлог века је као сенатор долазио у сукоб са администрацијом тадашњег председника Роналда Регана, а због подршке тадашњег државног секретара Џорџа Шулца Јужној Африци у којој је тада владао апартхејд.
4. Био је један од најгласнијих заговорника укидања ембарга на увоз оружја Хрватима и Бошњацима у југословенском сукобу, чиме је створен основ за њихов озбиљнији повратак на фронт и спровођење даљих акција које су довеле до остварења интереса САД у овом делу света.
5. Син америчког потпредседника Хантер Бајден постао је члан борда директора највеће приватне гасне компаније у Украјини. То показује да Бајден има огроман утицај на актуелни естаблишмент у Кијеву, имајући у виду значај енергетског фактора за националну безбедност Украјине, али и америчке геостратешке замисли у Источној Европи. Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА