Најновије

АНКЕТА: Шта грађани заиста желе од Вучића, веће плате, већи наталитет и да не буду робови странцима!

БЕОГРАД- Грађани Србије желе да своју плату поштено зараде, а не да живе паразитским животом уз разне помоћи и социјална давања државе, макар она била и драстично повећана.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Оно што, према анкети, грађанима највише "боде очи" и што спада међу најважније задатке упућене Влади Србије јесте – страначко запошљавање (91 одсто анкетираних сматра да је то приоритет) и корупција (90 одсто).
Те две распрострањене појаве у нашем друштву, кључне су препреке на путу ка бољем и квалитетнијем животу за све, а не само за појединце или уску групу људи.
Страначки интереси и грађани
- Овде се не ради много тога у корист грађана, већ за страначке интересе. Грађани то сасвим добро примећују - коментарише резултате анкете професор економије Љубодраг Савић.
И професор политичке социологије на ФПН Зоран Стојиљковић истиче да је демонтирање партијске државе кључни приоритет.
- Људи желе да се запошљавају према професионалним стандрадима и умећу, мора да се цени акадамеска заједница – сматра он.
Занимљив податак јесте и тај да се грађани пре опредељују за развој домаћег предузетништва (88 одсто сматра да је то приоритет) него за довођене страних инвеститора (51 одсто).
Симић објашњава да има ту и тога што запослени не желе да буду јефтина најамна снага за странце, као и то да нисмо навикли да функционишемо по туђим правилима, али да верује је такав став резултат неупућености и неискуства.
- Да су одговор дали само грађани неког места које цело живи од рада у страној компанији, верујем да би сви гласали да то буде кључни приоритет владе – сматра Савић.
Овакави резултати су, каже, ипак очекивани.
Странци дођу и оду
- Странци дођу, експлоатишу страна богатства, и оду. Странац има своја првила – хоћеш-нећеш, увек може неко други да те замени. С друге стране, домаћи сектор грађанима делује постојаније и дугорочније – објашњава професор Економског факултета.
Нико неће да буде роб странцу
И за Стојиљковића је такође очекиван став то што се грађани Србије пре опредељују за развој домаћег предузетништва него за довођење страних инвеститора.
- Инвестиције и субвенције странцима су у реду само ако се отварају одржива радна места и ако се запосленима гарантује пристојан живот. Шта ће некоме страни инвеститор ако ће да живит као роб – каже Стојиљковић.
Одакле ти лова
Надовезује се и податак да грађанима није приоритет приватизација преосталих великих предузећа, попут ЕПС-а и Аеродрома "Никола Тесла", чак и у ситуацији да тај новац буде уложен у градњу путева, инфраструктуре…
- Та предузећа су национални ресурси које не треба тек тако дати странцима, јер их они неће даље унапређиванти. Они само хоће да извуку профит за себе и то људи виде – објашњава Симић.
С друге стране, грађани су жељни тога да се закони примењују једнако за све, а то потврђује и податак да је 87 одсто гласало да један од приоритета буде и доношење закона о пореклу имовине.
Тај закон довео би до тога да крупни капиталисти вишемилионске порезе уплаћују у буџет Србије, а не да пријављују држави да живе од минималца, а да се реално бахате у луксузу.
Здравство и подизање наталитета
Луксуз свакао није нешто чему обични грађани теже. Они само хоће достојанствен живот, па су се тако међу топ приоритетима нашло и здравство, за које чак 90 одсто анкетираних сматра да треба да буде боље.
Системске мере државе које би допринеле подизању наталитета, грађанима су такође важне, али их не занима ништа што спада у социјалну категорију. Да држава треба да повећа социјална давања сматра 44 одсто анкетираних.
Симић такав резултат објашњава чињеницом да су та давања толико мизерна у односу на она у појединим развијеним земљама да грађани не мисле да могу да буду толико висока да би нешто драстично променила.
Веће пензије
Оно што грађани од владе траже, судећи по коментарима, јесте и повећање пензија, али и борба против дроге, дилера, навијачких група, увођење оштријих казни за силоватеље, педофиле, убице...
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА