Најновије

МОСКВА ШТИТИ СУВЕРЕНИТЕТ ВЕНЕЦУЕЛЕ! Мадуро протерао америчке дипломате! (ВИДЕО)

Кремљ осуђује покушај узурпирања врховне власти у Венецуели, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков, преноси Интерфакс.

Мадуро и Путин (Фото: РИА Новости)

“Ми пажљиво пратимо развој догађаја и веома смо забринути. Такође забринути због изјава које не искључују треће земље од уплитања у унутрашње послове Венецуеле”, рекао је Песков.

Он је нагласио да интервенција може имати негативне последице.

"Сматрамо да су речи о мерама неке врсте присилне акције врло опасне", додао је портпарол Кремља.

Заменик министра спољниј послова Русије Сергеј Рјабков је упозорио САД да се не мешају у унутрашње ствари Венецуелем да не би дошло до катастрофалних последица.

Стање у Венецуели

Уочи протеста опозиције заказаних за данас широм Венецуеле, у неколико градова дошло је до сукоба грађана у радничким насељима са полицијом. Венецуела прекида дипломатске односе са Сједињеним Америчким Државама након што је администрација Доналда Трампа признала опозиционог лидера Хуана Гуаида за привременог председника, саопштио је председник Венецуеле Николас Мадуро.

"Као уставни председник, одлучио сам да прекинем дипломатске и политичке везе са империјалистичком америчком владом," саопштио је Мадуро са балкона председничке палате својим присталицама.

У четврти Катиа, која се налази неколико километара од председничке палате у Каракасу, у уторак увече млади су запалили ватру на барикадама тражећи оставку председника Николаса Мадура и његове владе, преноси АП.

На видео снимцима који су се појавили на друштвеним мрежама виде се становници града Сан Феликс како пале статуу бившег председника Уго Чавеза који је у Венецуели установио социјалистички систем и одредио Мадура за наследника.

Власти града Маракаибо саопштиле су да су у уторак увече одузели гранате, машинке и униформе Националне гарде од три особе за које су навели да припадају терористичкој ћелији, као и да су планирали нападе током протеста најављених за данас.

Влада Венецуеле оптужила је опозицију да жели да изазове крвопролиће.

У понедељак увече грађани Каракаса су поставили бројне баријере, а један локални трговац изјавио је да су грађани фрустрирани због поскупљења и недостатка основних намирница.

"Људи само због тога излазе на улице", рекао је он.

У појединим квартовима чули су се и пуцњи, а грађани су са својих отворених прозора лупали у шерпе и лонце.

Нереди су почели у понедељак када је мала група војника заробила шефа полицијске станице на западу Каракаса и украла оружје из друге испоставе.

Како је наведено, 25 војника ухваћено је три километра од председничке палате, док су двојица ухапшена на другој локацији.

Исте ноћи група наоружаних чувара објавила је низ снимака на друштвеним мрежама наводећи да они не признају Мадурову владу и позивајући опозицију да предузме нешто.

У сукобима је страдао и културни центар Роберт Сера, назван по важном венецуеланском лидеру социјалисти који се сматрао мучеником, а за тај пожар полиција је оптужила криминалце да су бацили бомбе на центар.

У телевизијском обраћању нацији у уторак увече, Мадуро је рекао да је пет особа ухапшено и најавио да ће ухапсити све криве за подметање пожара и нереде.

Прекид дипломатских односа са Вашингтоном

Венецуела прекида дипломатске односе са Сједињеним Америчким Државама након што је администрација Доналда Трампа признала опозиционог лидера Хуана Гуаида за привременог председника, саопштио је председник Венецуеле Николас Мадуро.

Мадуро је такође америчким дипломатама дао рок од 72 сата да напусте Венецуелу.

Он је рекао да САД праве "огромну грешку" покушавајући да наметну председника Венецуеле и критиковао друге земље попут Бразила, Аргентине, Чилеа које су следиле пример Вашингтона, преноси АП.

Мадуро је присталицама испред председничке палате у Каракасу рекао да опозиција покушава државни удар и позвао војску да сачува јединство.

После Сједињених Америчких Држава и друге земље Северне и Јужне Америке саопштиле су да признају лидера опозиције Хуана Гуаида као привременог председника Венецуеле.

Мексико и Боливија, међутим, саопштиле су да и даље да признају Николаса Мадура као председника Венецуеле.

Канада, Бразил, Аргентина, Колумбија, Парагвај, Чиле, Перу, Гватемала објавили су да признају лидера опозиције Хуана Гуаида као привременог председника Венецуеле.

Бразилски председник Жаир Болсонаро рекао је да ће подржати Гуаида како би се "мир и демократија вратили у Венецуелу", преноси АП.

Колумбијски председник Иван Дуке навео је да ће његова земља пратити Гуаида "у процесу транзиције ка демократији".

Председник Парагваја Мари Абдо Бенитес написао је на Твитеру да Гуаидо може да рачуна на подршку Парагваја.

За разлику од њих, Мексико саопштава да у Венецуели треба да се одржи дијалог и пронађе демократско решење.

Како је Ердоган подржао Мадура, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда/Танјуг/ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА