Најновије

ЗА ДЛАКУ СМО ИЗБЕГЛИ РАТ?! Путин и Ердоган спречили крвопролиће на Балкану!

Потпуковник Контраобавештајне службе Љубан Каран тврди да је у јулу све било спремно за нови балкански рат. Амерички план је пропао пошто су Путин и Ердоган зауставили државни удар у Турској.

Путин и Ердоган спречили крвопролиће на Балкану! (Фото: Синхуа)

Сједињене Америчке Државе и НАТО пакт, уз помоћ западних тајних служби и њихових испостава у региону, у јулу ове године били су спремили све за почетак новог "контролисаног рата" на Балкану! Крвопролиће је избегнуто тако што су председници Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган спречили војни удар у Анкари, тврди потпуковник Контраобавештајне службе (КОС) Љубан Каран!
Запад је, одлучио да "балкански чвор" пресече мачем, односно војном силом. Повод за рат требало је да изазове нико други до Хрватска, а главни окидач за "интервенцију" међународне заједнице требало је да буде државни удар у Анкари. Иако овај план Американаца и западних моћника није успео, то не значи да се од њега и одустало, упозорава потпуковник Каран. Он каже да је Запад проценио да је контролисани рат - којим би Србија била натерана да призна Косово, уђе у НАТО и окрене леђа Русији - знатно јефтиније решење него досадашња политика. Штавише, Каран тврди да је до детаља разрађен "ратни план" на Балкану. - Досадашња специјална дејства против Србије нису ништа постигла. Зато је Запад проценио да је много јефтиније и знатно брже решење нови мали контролисани рат. Зна се поуздано ко ће бити на којој страни фронта, дефинисани су сви војни савези. За повод је била задужена Хрватска, којој то очито представља задовољство - објашњава Каран и напомиње да је читав план бар привремено пропао, пошто је пропао и пуч у Турској. - Неуспели пуч у Турској је догађај који је изменио НАТО планове. Да је успео, нова влада Турске наметнута војном силом требало је да буде гаранција остварења политичких циљева војном силом на Балкану. Сад је план поремећен. Ердогану можемо да захвалимо ако ствари не крену ка војном решењу. Али, уколико му је податке о припреми пуча стварно уступио Путин, онда и њему треба да будемо захвални што већ нисмо у униформама и на фронту - истиче Каран. Што се будемо више приближавали Русији, то ћемо бити већи трн у оку Западу. Плаши ме да би Америка и НАТО савезници могли да кажу комшијама у региону "узмите од Србије све што мислите да је ваше" И Божидар Спасић, стручњак за безбедност, уверен је да велике силе желе оружани сукоб у "балканском лонцу". - НАТО и западне политичке структуре имају интерес да на Балкану изазову сукоб мањег интензитета, који ће се одвијати до граница ЕУ. Осим Хрватске и БиХ, које су доказале да су спремне да изазову сукоб, немири су били спремани и на Косову, али их је у последњи час спречио потпредседник САД Џозеф Бајден. На Балкану се стално дува у жар који врло лако може да се распламса... - подвлачи Спасић. Орхан Драгаш, директор Међународног института за безбедност, каже да неко провокацијама изазива сукобе. - Актуелни догађаји у региону, мржња према Србији која стиже од политичара у БиХ и Хрватској, потврђује да је неком у интересу нестабилан Балкан и слаба Србија. То је опасно јер може прерасти у отворени рат. Томе у прилог иде упадљив изостанак реакције Брисела на фашистичке испаде у Хрватској и провокације у БиХ. Уверен сам, ипак, да Србија може адекватно да одговори на било који напад те врсте - закључује Драгаш. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА