Најновије

АМЕРИМА УТЕРАН СТРАХ У КОСТИ: Паника у Пентагону, Кина има радар за стелт авионе!

Американци су запали у панику након што је Кина у четвртак објавила да је прва на свету развила радар који може да открије авионе са стелт, односно невидљивом технологијом. У питању је квантни уређај за детектовање баш онаквих летелица на које се војска САД највише ослања.

Стелт авион (Фото: Јутјуб)

Најпрецизнији досад

Први радар који открива "невидљиве" мете развила је кинеска компанија "Интелиџент персепшон технолоџи лаборатори", део државног института ЦЕТС за развој електронских војних уређаја. Радар је, према наводима кинеске новинске агенције Синхуа, успешно тестиран средином августа.
- Систем је базиран на квантној технологији. Може да детектује мету на удаљености од 100 километара - навела је Синхуа.
Како стручњаци објашњавају, у питању је радар који користи квантну спрегу фотона, захваљујући чему боље и прецизније може да лоцира циљеве од обичног радара.
Тај метод је користан за праћење мета које обични радари не могу да детектују, попут летелица са стелт технологијом или уређаја за блокирање радара.
Технологија такође може да се примењује и у медицини, на пример за детектовање ћелија рака.
Вести о новој радарској технологији објављене су након што је Кина лансирала први квантни сателит, који дешифрује тајне кодове. То је следило америчке безбедносне званичнике, чија војна технологија већ годинама каска за кинеском.
- Уколико Кина заиста може да детектује наше најсавременије стелт летелице, попут борбеног авиона Ф-22, онда дефинитивно имамо велики проблем. Вашингтон годинама смањује буџет за армију, што се очигледно испоставило као погрешно. Развој одбрамбене технологије у САД је на најнижем нивоу последњих неколико деценија - изјавио је неименовани извор из Пентагона за америчке медије.

Следи пропаст

Он је је упозорио да би кинески радар могао да означи пропаст за америчку ратну авијацију, али и за савезнике САД - Јапанце.
Иначе, амерички војни експерти покушали су 2012. да развију квантни радар, међутим, без успеха. Кад год су њихови авиони покушали да пошаљу том радару лажну слику, догађала се грешка.

Праве радарску станицу на Месецу

Кина намерава да направи радарску станицу са особљем на Месецу, што такође представља претњу САД. Тај објекат би се састојао из просторија за живот астронаута и моћне радарске антене, која би ишла у висину и до 50 метара. Пројекат је влада у Пекингу покренула раније ове године, а група научника већ је добила почетни фонд од 2,4 милиона долара за истраживање. Извор: Informer.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА