Најновије

НОВИ УСТАШЛУК: У Задру се сутра брани докторат о Анти Павелићу!

"Деловање Анте Павелића од 1945. до 1953." назив је докторског рада који је уочи одбране заказане за сутра на Универзитету у Задру, подигао тензије, а због наводног лажирања имена у писму којим се оспорава сврха научног рада, у уторак је обавештена и полиција, јавио је "Јутарњи лист".

Деца Јасеновца (Фото: Синхуа)

Реч је о првом докторском раду којем је у називу једно од најконтроверзнијих имена хрватске националне историје, а како је за "Јутарњи" рекао аутор, магистар Анте Делић, у изради дисертације користио је, поред осталог, досад неискоришћену и непознату оставштину Павелића, које му је уступила његова породица у Мадриду.
На питање зашто је одлучио да пише дисертацију о Павелићу, Делић одговара да је "једноставно реч о потреби научно утемељеног истраживања политичког деловања Анте Павелића".
- Једино на тај начин могу престати идеолошке и друге митологизације Павелића. Додуше, мој рад се бави раздобљем након Другог светског рата, након што Павелић дакле више није поглавник НДХ већ вођа хрватске политичке емиграције. Тврдње да се у раду не бавим усташким режимом зато су небулозне. Павелићем се бавим користећи научну методологију, а онима којима то смета, очигледно да имају за циљ да уведу догматски поглед на свет и забране истраживање неких тема - каже Делић.
Како наводи "Јутарњи", у уторак се проширило писмо с адресе која садржи име и презиме професора историје уметности Универзитета у Задру Ивана Јосиповића, у којем се наводи да је рад покушај рехабилитације усташког поглавара.
Како пише у писму, "овим се радом покушава испод жита спровести квазинаучна рехабилитација усташкога убице. Ментор докторанда др. Златко Бегоња у својој оцени рада нигде не помиње злочине Анте Павелића, већ се обрушава на послератну Југославију као тоталитарни режим".
Јосиповић, међутим, демантује да је послао икакво писмо и тврди да је његово име у мејлу лажирано.
- Нити ја, нити ико, у дисертацији не говори о Павелићу као свецу, нити као ђаволу. Велика већина мога рада заснована је на документацији, од британске и америчке провенијенције, до југословенских служби - тврди Делић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА