Најновије

БОГАТОЈ МОНАРХИЈИ НЕМА СПАСА: Саудијска Арабија се распада, ако настави овако!

Још само 10 до 15 година ако наставе овим путем, толико је у коментару у Хосеин Аскари прогнозирао да је преостало Саудијској Арабији, пре него што се потпуно уруши, прво економски, а потом и политички.

Саудијска Арабија - дивља звер Запада (Фото: Јутјуб)

Аскари је ово написао у коментару у Хафигтон Посту.  Овај светски уважени економиста, део каријере провео је као посебан саветник министра финансија Саудијске Арабије, па је за претпоставити да боље него ико зна о чему говори.
Аскари је подсетио да је трон у верски најригиднијој монархији на свету краљ Салман бин Абдул-Азиз наследио прошле године, да би као престолонаследника именовао 31-годишњег сина Мохамада бин Салмана.
Зашто? Зато јер се се Саудијској Арабији не пише добро, а овај је млад и довољно образован да прецизно уочи шта све прети распадом те земље. Први и основни проблем, навео је принц, јесте то што је монархија расипнички настројена. Потрошња је индустријски бескорисна, као и субвенције, на војску се троши шаком и капом, посебно у доба ниских цена нафте јавни сектор као апсолутно највећи извор послова такође је неодрживо.
Динамичан и продуктиван приватни сектор, навео је даље престолонаследник, неопходан је да замени превелик јавни сектор, те да се у покретању радне снаге ангажују и жене.
Јавни сектор мора бити независтан од прихода од нафте, а и ти приходи уопште морају се преусмерити у фондове који ће се користити кад нафте ускоро нестане. Отвореност политике, опорезивање као извор прихода државе, а не нафта, приватизација, развој институција. Све то, написао је Аскари, уочио је престолонаследник као потезе који се морају спровести како Саудијска Арабија не би пропала до, најкасније, 2030.
А то баш неће ићи. Јер и принчев отац и припадници његовог клана, рођаци, чак и старија браћа, нико не показује да је кадар да се одрекне развратног живота у благостању на рачун државе. Мноштво од побројаног значило би и искорењивање корупције, а то значи и нове непријатеље.
Па онда и неописиво дубоке политичке реформе, а то у вахебистичком краљевству значи и радикалне верске заокрете. Све је то престолонаследник одлично побројао, чак постоји и нешто што се зове "Визија 2030.", али не постоји ни најблеђа назнака да се ишта помера у том смеру.
Принчеви Ал-Сауда, пише даље Аскари, верују да су њихови очеви, дедови, прадедови, њихови преци, њих 40-ак, земљу освојили мачевима, сабљама, ножевима, преварама и издајама и да земља зато припада њима. А такво схватање онда значи да је мирна политичка реформа потпуно немогућа.
Што се Запада тиче, кад Саудијска Арабија напокон имплодира, САД сигурно неће прискочити у помоћ да је спасу.

Запад у целости данас лије крокодилске сузе над цивилима који гину у Јемену, у рату у којем Саудијска Арабија разара ту земљу, а и даље јој продаје оружје. На крају, Саудијска Арабија се распада и, након што је сам принц јавно обзнанио све те проблеме, кад се напокон распадне, улагачи – Аскари притом чини се мисли на оне са Запада – с пуним ће правом тужити компаније чије деонице држе, а које су улагале у ту земљу.
Извор: express.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА