Најновије

ВЛАДИСЛАВ ЈОВАНОВИЋ: Русија и Америка у клинчу због Вука, остаје Бан Ки Мун!?

Бан Ки Мун остаје још годину дана на месту генералног секретара УН!? Према речима некадашњег шефа југословенске дипломатије Владислава Јовановића, таква опција је све реалнија, уколико се сталне чланице Савета безбедности не сложе око „идеалног наследника” Бан Ки Муна.

Јеремић (Фото: Синхуа)

- Наравно да би за нас било добро да Вук Јеремић постане нови генерални секретар УН, али његове шансе су умањене тиме што САД желе да наставе да врше притисак на Србију због Косова, санкција Русији и односа према Републици Српској, а то би доласком нашег човека на чело УН било теже. С друге стране, за Русе нису прихватљиви кандидати који долазе из НАТО земаља и онда имамо два сценарија.
Први, у којем би цела ствар ескалирала ка Генералној скупштини, и други, о којем нико не прича, јесте да уколико се сталне чланице Савета безбедности не сложе ни о једном кандидату, остане статус кво, и Бан Ки Мун у наредних годину дана остане на тој функцији - каже Јовановић за и додаје да је ситуација доста сложена и да је тешко предвидети ток гласања, јер се светски поредак који је успостављен за време Хладонг рата нарушава доста брзо и замењује вишеполарним системом.

- Велике силе су сада веома осетљиве, а можда се ова ситуација искористи и да се поново покрене прича око тога да би требало проширити број сталних чланова Савета безбедности, пре свега укључењем Немачке, Јапана, Индије, Бразила и тако даље, што досадашњи чланови не прихватају. И сам Јеремић се огласио поводом евентуалног вета САД на његов избор за новог генералног секретара УН: - Незахвално би било спекулисати о томе како ће они гласати. Како год да буде, морамо бити задовољни тиме што смо унапредили репутацију Србије на глобалној сцени - рекао је Јеремић за Спутњик и нагласио да се наставља рад са чланицама СБ УН и свима онима који ће гласати у првој недељи октобра. Следеће гласање заказано је за 5. октобар, када ће државе с правом вета користити обојене листиће, па ће бити јасно чија је кандидатура блокирана, мада не и конкретно од које земље. Тренутно води Португалац Антонио Гутереш, други је Вук Јеремић, а трећи шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак. Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА