Најновије

НЕКАД ЦЕНТАР МОЋИ ГАДАФИЈА, ДАНАС МИНСКО ПОЉЕ: Сирт пун експлозива, џихадисти их сеју буквално! (ВИДЕО)

Некада центар моћи Муамера ел Гадафија, данас град Сирт представља опасност за сваког случајног пролазника због “заоставштвине“ Исламске државе.

Сирт (Фото: Јутјуб)

“Смрт на сваком кораку“ – тако дописник Раша тудеја Вилијам Вајтмен описује град који је постао прва линија фронта либијске војске и џихадиста.
Додаје да су припадници терористичке организације протерани из великог броја насеља, али су иза себе оставили гомилу експлозивних направа, мина и бомби, које су опасност за цивиле. 
Становници су Вајтмену показали кројачку лутку око чије главе је обавијена марама са експлозивом, а екипа Раша тудеја је пронашла бомбу у саобраћајном знаку, док је на путу стајала неексплодирана граната. 
“Знајући да ће либијске снаге кренути у рашчишћавање терена, џихадисти су експлозив поставили у предмете који им не би били сумњиви“, додаје Вајтмен. 
Према његовим речима, у Сирту је радио велики број “фабрика експлозива“, а провладине снаге су до сада пронашле и уништиле њих пет. 
Ипак, како је џихадистима понестајало материјала за бомбе, они су од једноставних предмета, попут медицинског шприца, направили експлозивне направе, а као тајмере су користили програмере са машина за прање веша. 
“Можете да чујете како кликће, а онда експлодира... Они то остављају по аутомобилима или где год стигну, па кад се неко приближи, експлозив се активира и убије велики број људи. Све што раде је веома једноставно, али веома ефикасно“, закључује Вајтмен.
Извор: B92.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА