Најновије

ДУГИН: Нови главни непријатељ Америке је Кина

МОСКВА – Сви који прате су приметили да је спољнополитички програм Доналда Трампа устројен као потпуна супротност стратегији глобалиста, у којем се главном опасношћу за безбедност САД-а перципира Кина, а не Русија, каже најпризнатији руски философ и политиколог данашњице, Александар Гељевич Дугин.

Дугин (Фото: dugin.ru)

Ми би смо могли да посведочимо да нисмо претња, јер ми и нисмо претња, али уколико вас перципирају као претњу, ви сте претња, објашњава он у својој ауторској тв емисији „Дугинова директива“.
Зато, није важно шта ми мислимо, већ шта о нама мисли руководство САД-а. Тако како нас Трамп види, ми нисмо опасност. Претња по Америку је тренутно Кина, каже утицајни руски политиколог.
То значи да је Трамп одустао од класичне геополитичке поставке утемељене на конфронтацији Земље и Мора, а на којој се темељи „Велика игра“ између Русије и Велике Британије у 19. и 20. веку – и то од Макиндера до хладног рата, па све до униполарне атлантске глобализације коју је спроводила америчка администрација до дана данашњег, каже Дугин.
Паралелно, то значи и да Кина драматично мења свој геополитички статус. С почетка промена у Кини 1980. године, Пекинг је посетила делегација Трилатералне комисије коју су чинили Збигњев Бжежински и Хенри Кисинџер. Њихова мисија је била да одвоје Кину од Совјетског Савеза, прикључе је свом глобалистичком систему капитала и опколе Евроазију, а Земљу обухвате анакондом.
Након тога, у складу са плановима глобалиста који су формирани у Савету за међународне односе и Трилатералној комисији, СССР је морао бити разваљен. У документима Трилатералне комисије по питању кинеског питања фигурирало је и руско одељење Трилатералне комисије, а реч је о Институту системских истраживања академика Гвишианија који је за задатак имао да развали СССР изнутра. Ту су били и Чубаис, Гаидар и Березовски. Како год, ствар са Кином је започета.
То колико је Кина била под окриљем Светске владе, видело се у тренутку када су кинеске власти растерале демократске демонстранте на тргу Тјенанмен. Америка је била узнемирена, али реакције конкретне није било, Америка није учинила никакав потез. Кину је било важно укључити у глобализацију и то је било најважније, каже Дугин.
Ништа лично, што би рекао Кисинџер, све је то „дипломатија“. Дупли стандарди су одавно били прихваћени, чак шта више они су били обавезна норма, истиче руски философ.
Одатле и кинеско чудо састављено од два типа тоталитаризма: марксистичког у политици и либералног у економији. Демократизација – нула, капитализам – колико год треба, наводи Дугин и додаје да је Кина то искористила у сврху свог раста.
Како су глобалисти деловали стриктно по класичним уџбеницима геополитике, то Кина више није била Земља, а главни непријатељ је била Русија као средишна евроазијска земља Хартленд (Heartland). И то је било тако, све до Трампа.
Трамп је у предизборној кампањи одбацио ту геополитику, можда и не зна, можда не верује у њу. Небитно, одбацио је све. И то нама, искрено речено, иде на руку, каже руски политиколог Дугин.
Демонтажа Кине природно произилази из Трамповог антиглобализма. Он ствари посматра једноставно: Кина је тоталитарна комунистичка држава са огромном популацијом и као таква је велики изазов за интересе САД-а у Тихом океану, прети да анексира Тајланд, затрпава Америку јефтиним ђубретом, краде високу технологију чим је види и то све Кина ради успешно. Огроман и озбиљан раст Кине је велики изазов за економију Америке. Русија је овде у другом плану са својом слабијом економијом. Трамп то озбиљно схвата и то су проблеми са којима жели да се ухвати у коштац.
Русија то треба да искористи, каже Дугин и истиче да то не значи напуштање партнерства са Кином и прикључивање Трампу. То не би било достојанствено за нашу велику државу, али америчко-кинески конфликт једноставно није наша ствар, каже Дугин.
Уколико пажња Вашингтона буде усмерена на Далеки Исток, ми имамо прилику да решимо наше проблеме на Средњем и још важније на простору Евроазије, поручује руски политиколог и додаје да „уколико Трамп буде игнорисао геополитику, он на то неће обраћати пажњу“.
Што се тиче идеологије Кине, ја не мислим да је тамо све исправно. Одавно је Мандат Неба, некада остављен од Маоа, у кризи. Под фасадом видљивог успеха кинеско друштво иде у пропаст, објашњава Дугин и додаје да је ипак и то, на крају, само кинеска ствар.
Извор: komersant.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА