Најновије

ДОБРО ПРОЧИТАЈТЕ: Због закона који важе од 2017. можете заглавити тешку робију!

Ево са чиме ћемо све морати да се суочимо у Новој години, а што су надлежни најавили, усвојили, и аминовали у Службеном гласнику.

Полиција (Фото: принтскрин)

Доласком Нове 2017. године доћи ће и прегршт нових закона, намета, поскупљења, правила, биће уведене и новине које ће нам олакшати одређене послове, а за поједине земље неће нам бити потребна нека документа.

Закони

Примена многих измена и допуна закона очекује се у 2017. години а међу њима свакако најбитнији јесу Закон о безбедности саобраћаја, и Кривични закон. Закон о безбедности саобраћаја – Возачима у алкохолисаном стању са два промила и онима који седају за волан а немају возачку дозволу ни за једну категорију трајно ће се одузимати возила. Нов нацрт дуплирао је казне и за остале возаче са алкохолом у крви. – Ако се дете до 12 година вози а ауту без седишта казна износи 120.000 динара уместо садашњих 30.000 Кривични законик – Негирање геноцида кажњаваће се са шест месеци до пет година затвора – Неовлашћено држање оружја кажњаваће се казном до 12 година затвора – Уводи се кривично дело полног узнемиравања, прогањања, затим гениталног сакаћења, присилног брака, осам нових кривичних дела из привредног криминала… У кривично дело полног узнемиравања спада, између исталог, на пример и причање масних вицева колегиници на послу, али само ако она сама не прихвата тај начин комуникације, а за то је казна 3 године – Подигнута је и максимална запрећена казна за организовано кријумчарење подигнута је са 12 на 15 година затвора – Ново кривично дело проганање – кажњавече се са до пет година затвора сви коији прогањају особе физички али и путем друштвених мрежа

Документа

Возачке дозволе – Рок за замену старих возачких дозвола новим је до 10. јуна 2017. године – Од 1. јануара 2017. године Немачка ће признати српске возачке дозволе, па грађани Србије који раде и живе у тој земљи неће морати да полажу возачки испит у тој земљи Лична карта – Рок важења личних карата издатих на старом обрасцу истиче 31.12.2016. године, грађани ће и након наведеног рока моћи да поднесу захтев за замену личне карте издате на старом обрасцу за биометријску личну карту и она ће им се издавати по хитном поступку. Здравствена књижица – 31. децембра истекао је рок за подношење захтева за замену старих папирних здравствених књижица електронским Визе – Српским грађанима од Нове године неће бити потребне визе за боравак у Кини до 30 дана.

Запослење

– Запосленима у Србији, који раде за минималну зараду, биће повећана минимална сатница, па ће тако уместо досадашњих 121 динар по радном сату, од 1. јануара минимална сатница износити 130 динара. – Нема обезбеђења без лиценце. Предузећа која до 1. јануара 2017. године не добију одговарајућу дозволу – лиценцу, неће моћи да обављају делатност приватног обезбеђења. – Од 1. јануара 2017. године важе нови услови за добијање ауторизације за здравствено особље у Норвешкој за кандидате с квалификацијама из земаља које су изван ЕУ / ЕЕЗ и Швајцарске, што, дакле важи и за Србију.

Поскупљења

– Од јануара 2017. године почиње наплата путарине на новоотвореној деоници од Љига до Прељине, а истовремено и поскупљење путарине на свим деоницама за 10 одсто. Када се повећају, од Београда до македонске границе она ће збирно износити близу 1.100 динара. – Због усклађивања акцизне политике са Европском унијом, уместо садашњих 50 евра на 1.000 цигарета, акцизе ће износити 90 евра на 1.000 цигарета, тако да ће цигарете дупло поскупети.

Остало

- Родитељи ће од 1. јануара моћи електронски да пријаве бебе у свим породилиштима у Србији, која ће бити укључена у пројекат “Бебо, добродошла на свет”. – Од 1. јануара укида се према изменама Закона о порезу на додату вредност, рефундација ПДВ-а за куповину хране и опреме за бебе. – Грађани Србије могу већ од 1. јануара да почну да скупљају фискалне рачуне како би учествовали у наградној игри, коју оганизује држава и као главну награду освојили стан у Београду.
Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА