Најновије

СУКОБ СИЛА НА ПОМОЛУ У ЛИБИЈИ? Руси стају на страну супротну од Американаца (ФОТО/ВИДЕО)

Русија се, након Украјине и Сирије, одлучила укључити у још један критични сукоб. У Либији ће почети да наоружава Либијску националну армију (ЛНА) одметнутог генерала Калифе Хафтара, која ратује са Владом националног споразума, признату од стране међународне заједнице.

''Адмирал Кузњецов'' као место за склапање договора (Фото: РИА Новости)

Информације о овом потенцијално експлозивном развоју догађаја за Middle East Еyе је открио високи извор из алжирске војске, која је и сама укључена у хаотичну ситуацију у Либији. "Морамо се суочити с чињеницама. Нећемо заувек чекати политичке странке у Либији да постигну договор. Либији треба обнова владавине закона у целој земљи и снажна војска која је способна да гарантује сигурност све до њених граница. А са Русима имамо заједничку визију", рекао је наведени извор.

Једна влада у Тобруку, друга у Триполију

ЛНА контролише источни дио Либије и подржава Представнички дом смештен у Тобруку, који се са Владом национално споразума у Триполију надмеће за контролу над државом. Ова исламистичка влада оспорава резултате избора из 2014. на којима је гласало само 18% либијских гласача.
Алжирски извор тврди да су Руси постигли договор с генералом Хафтаром приликом његове посете носачу авиона Адмирал Кузњецов 11. јануара кад је упловио у либијске територијалне воде. Договори су се претходно водили и кад је Хафтар у новембру прошле године посетио Москву.

Москва жели морску базу у Либији

Уз руско оружје, тенкове, авионе, ракетне системе и софистицирану опрему за надзор, Хафтар би могао да оствари доминантну позицију у растрганој земљи. А Русија би заузврат повратила утицај који је изгубила у Либији падом Моамера Гадафија, али отишла још даље - могла би да добије морску базу и сталну присутност у северној Африци, коју већ годинама прижељкује,. Москва је са бившим либијским председником 2011. потписала уносни уговор о продаји оружја, наводно вредан милијарде долара, који због грађанског рата и његовог пада никад није реализован - до сада. "Биће дубље координације у наредним месецима. Хафтар ће омогућити руски приступ лукама у Либији и такође ће им отворити приступ аеродромима", открио је за Middle East Еyе други извор, који је био пуковник у либијској војсци под Гадафијем.

Продаја оружја преко Алжира

Москва не може легално да продаје оружје Хафтару, бар не директно, због ембарга УН на продају оружја који је на снази још од 2011. Но Алжир се намеће као "природно решење тог проблема", како каже извор, будући да та земља 90% свог оружја увози из Алжира. Део тог оружја сад би могла да проследи Хафтару. Алжир наводно не би имао ништа против оваквог договора јер "иако му (Хафтару) не верује потпуно, зна да у овом тренутку он једини може да осигура минимум стабилности." Алжир је у децембру већ почео да снабдева Хафтара оружјем, али под условом да га користи само за борбу против милитаната Исламске државе која је такође присутна у Либији. Хафтар је знатно поправио своју позицију у сукобу заузимањем стратешких нафтних терминала. Процењује се да овај бивши Гадафијев генерал, који се одметнуо од њега 2011., тренутно контролише 60 хиљада војника. Алжир се службено још увек залаже за политичко решење сукоба и помирење зараћених страна, али очито у исто време полаже своје карте на страну за коју мисли да ће однети превагу. С обзиром да су, како пише Middle East Monitor, у Либији већ присутне америчке војне снаге (око хиљаду војника), као и италијанске и британске, које се боре на страни владе у Триполију, док су француске снаге наводно укључене у операције на страни Хафтара, руско уплитање могло би да доведе до опасне ескалације сукоба.
Извор: Index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА