Најновије

Хрвати враћају обавезан војни рок?!

Војни рок би био обвезан за све младиће, а девојке би ишле ако то желе.

Хрватска војска (Фото: Министарство одбране Хрватске)

Хрватска враћа војни рок - служио би се три недеље или највише месец дана, и то само у летњем раздобљу.
Одлука о поновном увођењу обвезног војног рока наводно само треба да прође потребну процедуру како би се почело са њеном применом. Наиме, постоји још увек више варијанти и идеја како осмислити војни рок, колико ће трајати, где ће се обука све проводити, које инструктуре ангажовати и колико ће то све коштати.
Највише изгледа за усвајање има план по коме би се војни рок служио три недеље или највише месец дана, и то у летњем раздобљу, од последње трећине јуна па до краја августа, у два турнуса.
Војни рок би био обвезан за све младиће, а девојке би ишле ако то желе. У раздобљу од 21 или 28 дана организоваће се обука током које ће се млади упознавати са оружјем, вежбати пуцање, савладати прва помоћ, научити да ископају ров или се склоне у случају експлозије, и савладати сличне практичне вештине.
Наиме, током те обуке радила би се и селекција међу младим војницима, уочавали би се потенцијални кандидати за будуће професионалце, па би се њима понудило стално запослење у хрватској војсци, уз даље школовање.
Војска би требала да се служи у постојећим војним објектима и тренутно празним државним зградама па будући војници не би требали да одлазе далеко од куће. Извор: dnevnik.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА