Најновије

Од сада кромпир једите само овако: 7 болести мање, савршен метаболизам!

Сви обожавамо кромпир, зар не? Кромпир је веома популаран извор хране, али, нажалост, већина људи га једе у облику масног помфирта или прженог чипса.

Здравија варијанта (Фото: pixabay.com)

Овако припремљен кромпир, ако се једе пречесто и у великим количинама, може допринети разним здравственим проблемима. Али, уколико уклонимо рафинисано уље приликом припремања, ово поврће може бити веома здрав избор хранљивих материја који има мало калорија, а богат је влакнима који нуде заштиту против кардиоваскуларних болести и рака.
Унос разног воћа и поврћа се повезује са смањеним ризиком од многих здравствених обољења, а у наставку вам представљамо неке од лековитих својстава ове биљке, уколико се једе барен или грилован:

1. Здравље срца

Влакна, калијум, витамин Ц и витамин Б6 заједно са мањком транс масти подржавају здравље срца. Кромпир садржи значајне количине влакана које помажу да се смањи укупна количина лошег холестерола у крви, а самим тим и да се смањи ризик од срчаних обољења.

2. Запаљења

Колин је битан хранљиви састојак који се може наћи у кромпиру, помаже код бољег сна, покрета мишића, учења и памћења. Поред тога, помаже и да се одржи структура целуларне мембране, помаже у преносу нервних импулса и асистира у апсорпцији масти, али и смањује хронична запаљења.

3. Варење

Због свог високог садржаја влакана, кромпир помаже код затвора и помаже редовну столицу која за исход има здрав пробавни тракт.

4. Изглед коже

Витамин Ц и комплекс витамина Б, као и минерала као што су калијум, магнезијум, фосфор и цинк, одлични су за кожу. Осим тога, пулпа која се може добити из мрвљеног сировог кромпира, помешана са медом, може да функционише одлично у паковањима за кожу и лице. Ово чак и помаже да би се излечиле бубуљице и флеке на кожи. Такође, уколико се ова пулпа наноси на опекотине, може обезбедити брзо олакшање и брже исцељење.

5. Висок крвни притисак

Узимајући у обзир да се високи крвни притисак може појавити из бројних разлога, који укључују дијабетес, тензију, лоше варење, дисбаланс хранљивих материја, садржај хране коју једемо и слично, потребни су различити видови лечења. Срећом, кромпир може помоћи код многих потенцијалних узрока, као на пример, код тензије. Може помоћи и код лоше пробаве, с обзиром на то да садржи доста витамина Ц и влакана у себи, али би требало да се избегава, уколико је висок крвни притисак резултат дијабетеса. Влакна помажу у смањењу ЛДЛ холестерола и побољшавају функционисање инсулина у крви, што затим снижава висок крвни притисак. Ово се дешава због директне везе између крвног притиска и нивоа глукозе у крви.

6. Здравље костију

Гвожђе, фосфор, калцијум, магнезијум и цинк у кромпиру доприносе изградњи и одржавању структуре костију и снаге. Гвожђе и цинк играју кључну улогу у стварању и сазревању колагена. Иако су и фосфор и калцијум веома битни за структуру костију, битан је прави баланс ова два минарала, због исправне минерализације костију. Унос превише фосфора, а премало калцијума може довести до тога да кости слабе.

7. Одржавање и губитак тежине

Дијететска влакна се често виде како битан фактор у одржавању и губитку тежине. Ови састојци повећавају ситост и смањују апетит, чинећи да се особа осећа ситом дуже време и тако смањи даљи унос калорија током дана.
Остале користи и упозорења: Сок кромпира може бити и одличан лек за модрице, опекотине, чиреве, ефекте наркотика, рак простате, као и формирање циста и тумора. Са друге стране, треба бити и обазрив при уносу кромпира, јер су зелени кромпири често отровни, као и лишће кромпира, јер садрже алкалоиде као што су соланин и арсен. Такође, уколико намеравате да смршате, избегавајте кромпир пржен на уљу, већ га пеците.
Међутим, не морате бринути, ови фактори ризика утичу само на мали број оних који једу кромпир. Уколико сте здрави, не морате се оптерећивати тиме да ли ћете унети коју калорију више, те се некада можете и частити помфритом. У супротном, искористите сва лековита својства које ово дивно поврће пружа.
Научници и доктори потврдили да ова биљка лечи рак, а ево у чему је тајна прочитајте ОВДЕ.
Извор: kodren.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Рецепт за помфрит - здравија варијанта - без масти и без уља
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА