Најновије

ШТА СЕ ДЕШАВА СА СРПСКИМ "МИГОВИМА": Пре него што полете морамо из њих да повадимо нешто поверљиво

"Мигови" из Русије који су недавно допремљени у Србију неће моћи да лете на војној паради 20. октобра, а у оперативној употреби биће на пролеће или лето 2018. године. До тада би из њих требало да буде извађена руска опрема, која ће бити замењена опремом која подржава западни ИКАО стандард.

Пре него што полете мора из њих да поваде нешто поверљиво (Фото: Министарство одбране)

Већина земаља на свету, па и Србија, у својим летелицама користи ИКАО комуникационо-навигациону опрему, а у наше "мигове" је уграђена још 2008. године (ИКАО је организација Уједињених нација за међународну цивилну авијацију). Ево шта то тачно значи на примеру новопридошлих "мигова".
- Потребно је извадити одређену руску опрему из авиона која је својствена употреби летелица у њиховом ратном ваздухопловству и у неким сегментима је поверљива. Затим уградити одређену опрему која већ постоји у "миговима 29" које тренутно поседујемо. Постоје опречне информације да ли је руска опрема извађена или није и, оно што је најбитније, колико ће то утицати на брзину следећих радова - каже Петар Војиновић, главни уредник портала Танго сикс.
Шест руских "мигова 29" слетело је на батајнички аеродром прошле недеље у џиновском транспортном авиону "антонов". Нису дошли у делићима, као што се у јавности спекулисало, већ у два дела - труп и крила - да би могли да стану у транспортни авион. Ових дана би требало да буду склопљени, а до средине следеће године да полете, на чему раде представници Руске ваздухопловне корпорације (РСК) МиГ и српски техничари који су били у Русији на усавршавању.

Колико ће нам трајати?

Уговором који смо потписали са Русима договорено је да се обави ремонт, односно продужавање животног века "мигова", али је и даље непознато где ће се ремонт обавити. Према сазнањима "Блица", највећи део посла биће одрађен у Србији, а бар један авион убрзо ће се вратити у Русију.
Последња фаза је модернизација, али се још не зна ни када ће она почети ни колико ће трајати.
"Мигови" који су допремљени из Русије стари су, према неким информацијама, 28 година. Иначе, њихов оригиналан животни век био је 25 година, али је продужен на 30.
- Министарство одбране и Војска Србије планирају да продужавање животног века номинално одраде, у неком тренутку, до најдужег могућег периода. Он ће бити додатно продужен на максималних 40, уз контролни преглед на 35 година. Постоје почетна мишљења и прогнозе инжењера РСК МиГ-а да је на нашим летелицама могућа и даље екстензија због изузетно малог налета и након 40 година - каже генерал-мајор Бојан Зрнић.
Све ово значи да свих 10 летелица (четири "мига" које смо већ поседовали и шест који су нам сада допремљени) могу да буду оперативни до 2030. године.
Лукашенко нам даје С-300 и 7 Мигова? Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Стигли МиГ-ови! Слетање Антонова 124 на војни аеродром Батајница
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА