Најновије

ЕВО ГДЕ ВОДИ "ДИГИТАЛИЗАЦИЈА": Министар финансија најављује мере према укидању готовине у Србији?!

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је данас да се залаже за смањење учешћа кеша у српској економији, за који каже да "храни сиву економију" и најавио спремност да размотри стимулативне мере за коришћење безготовинског плаћања.

Дигитализација готовине (Илустрација: Правда)

- Ја сам за то да се битно смањује учешће кеша у српској економији. На Копаоник форуму смо имали прилике да чујемо доста забрињавајуће податке колико се кеша у српској економији користи. Мислим да кеш храни сиву економију, и да није добар, рекао је Вујовић. Вујовић је то изјавио после излагања на 17. Економском самиту Србије под називом "Мапа пута ка унапређењу конкурентности", на ком је претходног дана амерички "човек за Балкан" Хојт Ји изнео застрашујући низ оптужби на рачун Русије и претњи Србији, о чему више можете да прочитате ОВДЕ. Рекао је да постоје подаци да Поштанска штедионица и Пошта имају стотине људи који се баве само бројањем новца који се исплаћује у кешу. - То је потпуно непродуктивно коришћење ресурса, констатовао је Вујовић. Министарство финансија је, како је казао, спремно да размотри стимулативне мере за коришћење безготовинског плаћања. - Да дамо нижу стопу ПДВ-а, стимулације, да људи, посебно они који новац добијају из буџета, а то су социјална помоћ, компензација у пољопривреди и пензије, добију директну финансијску стимулацију да би та давања из буџета добијали преко рачуна у Поштанској штедионци или комерцијалним банкама које би потписале уговор о давању рачуна без месечне накнаде и трошкова, објаснио је он. Наступ министра финанскиа уследио је након сличне изјаве Ане Брнабић, која је пре неколико дана говорила о негативним странама готовине, из угла планиране "дигитализације" Србије.

О превременој пензији

Министар финансија Душан Вујовић указао је данас да, ако се желе променити параметри везано за превремену пензију, морају се мењати параметри целог пензионог система. Упитан да ли се размисља о ублажавању пенала за одлазак у превремену пензију, Вујовић је објаснио да је то питање суштинске природе пензијског система. - Не постоје две пензије. Ако рачунате ранију пензију то је нешто друго, пошто очекивано трајање живота ако одлазите у пензију са 60 година је другачије о оног када одлазите у пензију са 65 година. Сви пензиони системи у свету дају две цифре, нагласио је Вујовић који је учествовао на 17. економском самиту. Према његовим речима, одлазак у превремену пензију морао би да има посебан извор финансирања за тај ранији период. - У свету се то решава тиме што постоје различити пензиони фондови. Код нас постоји само један, и зато је могуће само да постоји једна пензија која се рачуна од тренутка одласка у пензију, рекао је Вујовић. "Отужно је што директор Канцеларије за КиМ сваку српску предају представља као победу...". Остатак тешле прозивке на рачун Марка Ђурића прочитајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Отац Тадеј о укидању готовог новца:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА