Најновије

ВУЛИН БРАНИ ПАТРИЈАРХА ОД ЗОРАНЕ: Шта је лоше у изјави патријарха?

Министар одбране Србије Александар Вулин каже да не разуме шта је лоше у изјави патријарха Иринеја да су Српкиње дужне да рађају, па је постао предмет напада.

Вулин (Фото: Јутјуб)

Патријарх је, каже Вулин, духовни отац целе нације и рекао је оно што сматра најбољим за нас. "Не разумем šта је лоšше у изјави патријарха српског Иринеја да су Српкиње дуžжне да рађају, па је постао предмет напада ако констатантно причамо о популационој политици, демографији земље и о томе да нас нема довољно", рекао је Вулин. Вулин очекује да ће Министарство рада врло брзо донети Закон о финансијској подршци породица са децом којим ће се, између осталог, регулисати новчана помоћ за родитеље за прво дете, друго, треће и додаје да ће бити значајних повећања и иновација. "Очекујемо да ће то дати резултате", рекао је Вулин, али не сматра да су "само новац и стимулација у питању". Да је само то, Шведска би, каже Вулин, била најмногољуднија земља на свету, а та земља има демографски проблем и увози људе. "Морате имати друштво у којем је рађање подигнуто на виши ниво. То говори да је породица постала све лабавија, говори да се све лакше одлучујемо да не будемо заједно, да не дајемо до краја онај максимум да останемо заједно. Има ту много ствари о којима треба размишљати и говорити, а то је нешто што мора да ради цело друштво, неце то решити ниједна популациона мера", оценио је Вулин. На питање хоће ли жене морати у војску или не, Вулин објашњава да је то класична замена теза. "Ја нисам случајно покренуо ту тему. Ми смо укинули обавезно служење војног рока, а урадили смо и оно што нико није урадио.... Свака земља у свету се труди да прошири праву професионалону армију, и што више цивила упозна са елементарним, војним знањем, цивилном заштитом. Ми смо укинули цивилну обуку. Нормално, свака професионална војска треба да издржи први удар, али ко ће да дође после првог удара", каже Вулин. Наводи да се све велике моћне земље - Русија, Америка труде да поделе то велико знање са цивилима. "Шта је лоше у томе да научимо да ставимо први завој, шта је лоше да знамо ако се сруши зграда шта треба радити...", истиче он. Додаје да је највеће достигнуће мушко-женске равноправности јесте да жене служе војску, те да су боркиње стално говориле да је војска исувише затворена институција, да нема довољно жена у војсци, да је то ексклузивно мушки клуб и да се то мора променити. "Оног секунда када смо рекли да ће бити, рекли су " е неће ваљда жене". Јесмо ли родно равноправни или нисмо? Ако јесмо онда свако има обавезу да се приреми за одбрану земље. Наравно да неће служити војску, може је само служити добровољно и мушкарци и жене", рекао је Вулин. Кроз разне модалитете ћемо обучити што више људи и то неће бити обука за жене већ обука за становништво, за људе који живе у Србији.

Стратегија одбране до краја године

Министар одбране Александар Вулин најавио је данас да ће до краја године бити донета стратегија одбране која ће "рећи" на који начин ће становништво, па и жене, проћи цивилну војну обуку. Вулин је у интервјуу за Телеграф.рс рекао да нико неће ићи у војску, да се ником неће слати позиви, већ ће све бити организовано системски, као и да су сви у обавези да се припеме за одбрану земље. "То неће бити обука за жене већ обука за становништво, за људе који живе у држави Србији. Неће се окупити 100.000 Београђана и нешто им објашњавати, већ ће се искористити систем школства, здравства, саобраћаја... Неће жене ништа већ ће грађани Србије све у оној мери колико је и како то могуће", рекао је Вулин. На питање када становништво може да очекује позиве за обуку, Вулин каже да нема позива и да прво мора да се донесе стратегија одбране. "Она ће бити донета до краја године, а примењиваће се кроз одређена законска решења - Министарства просвете, здравља, рада, локалне самоуправе. Све је то некад постојало и моја као и генерације старије од мене знају како је то добро функционисало. Нажалост, ми смо све то темељно уништили. Да смо ми имали ово о чему сада говорим не бисмо када смо имали оне страшне поплаве мобилисали специјалне бригаде да пуне џакове са песком. То је посао мене и вас, цивила...", рекао је министар. На констатацију да делује као да се земље у региону крећу у трку наоружања, Вулин каже да у случају невоље "неће нико доћи да нас брани", те да Србија мора да се наоружава, а друго је питање, каже, зашто то ради наше окружење које је члан веома моћног војног савеза. "То вам говори да сигурно немамо намеру да нападнемо било кога. Ово је стратегија сваке војске. Ви се мерите са окружењем. И увек се трудите да будете јачи од оних који су у нашој близини. Наравно да водимо рачуна шта раде наши суседи. Ова земља заслужује да буде брањена и одбрањена. Да вам каžжем, војска у миру се увек посматра као нешто прескупо. Али, нема трактора ако нема тенкова", рекао је Вулин. Каже да ће Влада донети одлуку да ли ће особље руског хуманитарног центра добити дипломатски имунитет, наводећи да у вези са тим не постоји никакав рок. "Мислим да није тешко претпоставити шта је мој став али нећу да вршим притисак на Владу", навео је министар. Мишљења је да Србија не треба да буде део ниједног, па ни НАТО савеза, подсетивши да је политика у том смислу јасна - Србија је војно неутрална. Да видите о чему су причали Вучић и патријарх, погледајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вулин о својој оставци некада
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА