Најновије

ВАПАЈИ ИЗ ПОДГОРИЦЕ БЕОГРАДУ: Србијо, ћутиш док ти убијају држављане (ВИДЕО)

Ускоро ће се навршити годину дана откад су у спушком затвору утамничени држављани Србије у процесу који се води због афере Државни удар. Иако су већина оптужених држављани Србије, на досадашњим рочиштима суђења које је почело у септембру 2017. није се појавио нико од дипломатских представника Републике Србије.

Афера ''Државни удар'' (Илустрација: Правда)

Суђење у афери „државни удар“ настављено је данас у подгоричком Вишем суду. Главни уредник подгоричког портала ИН4С позвао је српске медије и јавност да обавесте српске политичаре и владу о лошем стању утамничених држављана Србије у афери ''Државни удар''. Подсетимо да су оптужницом Специјалног државног тужилаштва, на чијем је челу Миливоје Катнић, обухваћени двојица руских држављана, Едуард Шишмаков и Владимир Попов, црногорски држављани, лидери Демократског фронта (ДФ), Андрија Мандић и Милан Кнежевић, као и Михаило Чађеновић, службени возач ДФ-а, док су остали оптужени држављани Србије – Милош Јовановић, Немања Ристић, Предраг Богићевић, Братислав Дикић, Кристина Христић, Бранка Милић, Милан Душић, Драган Максић, Србољуб Ђорђевић.

Притисак на оптужене – једина знана улога Амбасаде

Једина позната улога Амбасаде Србије у овом питању до сада је био наговор оптужених да потпишу споразум о признању кривице, о чему је сведочило више оптужених, а што су и учинили: Мирко Паја Велимировић, Никола Ђурић, Синиша Ћетковић, Александар Чуровић, Дејан Станојевић, Милан Душић, Александар Алексић, Милош Аћимовић и Перица Андрић. О притиску Амбасаде у вези са потписивањем споразума, чиме би се недвосмислено допринело потврђивању фарсе СДТ Миливоја Катнића, говорила је и оптужена Бранка Милић. Милић је средином јула изјавила да је притисак да призна кривицу на њу је вршила Драгана Вапа из Амбасаде Србије у Подгорици, али да ју је она резигнирано одбила, истичући да ни по цену живота неће да лаже и учествује у прљавим радњама.

Ретки апели

Оно што је држава Србија обавезна да чини за своје грађане дужност је на коју су подсећали тек ретки гласови из Србије. Народни посланик у Скупштини Србије и замјеник предсједника Српске радикалне странке (СРС) Немања Шаровић инсистирао је јуче у име своје партије да државни органи Србије коначно почну да се баве случајем оптужених грађана Србије у „бесмисленој“ афери Државни удар. „Ми желимо данас да читавој јавности скренемо пажњу на случај српских држављана који су већ скоро годину дана у притвору у Црној Гори под бесмисленим оптужбама да су покушали некакав атентат и пуч и практично покушали са неколико домаћица и младића да изврше државни удар у Црној Гори„, казао је замјеник предсједника Српске радикалне странке у Скупштини Србије. Ретке гласове у Скупштини Србије прате исто тако ретки натписи медија Србије. Индикативно је да се овим случајем није бавио ни јавни сервис РТС, осим изузетно, поводом основних обавештења као што је сам почетак суђења.

Молба ћерке Бранке Милић

Јелена Милић, ћерка оптужене Бранке Милић, најавила је да ће у понедељак 9. 10. у Медија-центру у Београду, с почетком у 11.00 часова, организовати конференцију за штампу тј. за јавност у вези са ситауцијом у којој се налази њена мајка. „То је оно што сматрам потребним да урадим, када већ нико други не извештава о овоме у Србији“, казала је Милић. Она је јуче упутила Амбасади Србије у Црној Гори „Молбу за ХИТНО поступање“, у којој тражи од дипломатског представништва Србије да сагледа чињенице које је набројала у свом ранијем допису и тим поводом хитно реагује. Подсетимо да је њена мајка, оптужена Бранка Милић, у петак, 29. 9. ступила у штрајк глађу јер су више пута кршена основна људска права и није добијала одговоре од црногорских институција. „Од данас ћу штрајковати глађу, јер сам нон-стоп изложена шиканирању од стране овог суда. Нијесте уважили решење Уставног суда којим је утврђено да сам незаконито у притвору. Не дате мом адвокату да говори, често га кажњавате, што све ја морам да платим. У затворској јединици, тачније у једном шпајзу, живим у катастрофалним условима,“ рекла је Бранку Милић у обраћању судији Сузани Мугоши.

Да ли су штрајк глађу и рецидив болести код оптужених довољан разлог за тражену реакцију српских власти?

Милић штрајкује по први пут у спушком затвору, но то је више пута пре ње чинио и оптужени генерал Братислав Дикић. Он је јуче оперисан од рецидива карцинома у Клиничком центру Црне Горе. Дикићево здравствено стање значајно се погоршало након хапшења у октобру прошле године јер, како је сам навео, није могао да поднесе неправду и притисак. Он због тешке болести има посебан режим исхране, која му не може бити дата у затвору. Дикић је дуже време након хапшења у протест оптужбама Тужилаштва штрајковао глађу, због чега је свакодневно ишао код љекара, а средином новембра прошле године покушао је да изврши самоубиство. Његов аадвокат Горан Петронијевић још раније је назвао поступање суда према Дикићу „хуманитарним проблемом“, наводећи да је прикривање медицинске документације за Дикића коју је одбрана презентовала суду првог дана, а из које се види да је код њега наступио рецидив опаке болести, довело до директног угрожавања живота генерала. Након ових безмало драматичних догађаја у подгоричким институцијама, у наредном периоду ће се показати да ли су власти Србије вољне да учине оно што су у обавези према својим држављанима. Као што је то рекла у јучерашњој молби ћерка оптужене Милић, суштина апела за помоћ није да се излази у сусрет штрајку глађу са спремним кесама инфузије већ да се дипломатско представништво Србије ангажује на решавању ситуације у Црној Гори, где се, између осталог, догађа да решење Уставног суда о нелегалном притвору нема никакав значај.

„Код Сузане“: Инспектор нам је рекао „дошли сте у погрешно време на погрешно место“

Како је казала судија Сузана Мугоша, Бранку Милић је обишао председник Вишег суда Борис Савић који је наводно тек сад обавештен да је Милић у једнокреветној на њен захтев и да је она одбила да пређе у другу собу где би морала да дијели собу са једном затвореницом. Мугоша је прочитала да је Савић констатовао да у њеној соби има прозора, и да је разговарао са Милић која је потврдила да не жели да дели собу са затвореницама јер сматра себе политичким затвореником. Савић је апеловао на Милић да престане са штрајком глађу, а да је она казала да су њена права нарушена. Савић је казао да је Милић одбила да пређе у собу где неће имати проблем са утичницама, и да он сматра да она штрајкује глађу због незадовољства тиме како се води поступак, а не због услова у затвору. Подсетимо, Бранка Милић је почела штрајк глађу кад је судија Мугоша одбила да је пусти да се брани са слободе након одлуке Уставног суда да је већ скоро 12 месеци у притвору нелегално. Њен адвокат Југослав Крповић кажњен је јуче са 1000 евра након што је изјавио да напушта суђење јер му кодекс не дозвољава да ради и заступа странку мимо њених интереса. „Вратићу се у судницу кад суд обезбеди законите услове“, рекао је јуче Крповић. Милић је такође јуче изјавила да неће учествовати у „монтираном случају“ због, како је казала, физичке и психичке ицрпљености. Она је нагласила да јој је суд запечатио судбину“ и сматрао да је окривљена још прије дванаест месеци, пре почетка поступка.

Душић: Инспектор нам је рекао „дошли сте у погрешно време на погрешно место“

„Драган Максић ми је казао за прославу у Црној Гори. Не знам ниједну политичку партију. Не знам ко су Едуард Шишмаков, Владимир Попов и Саша Синђелић,“ казао је у судиници Милан Душић. Он је објаснио да их је полиција прозвала по именима када је упала у хостел и да су имали списак. Навео је да им нису тражили документа док нису дошли у станицу полиције. Душић је додао да је сазнао у станици зашто је ухапшен и да им је инспектор рекао да су дошли у погрешно време на погрешно место. „Потписао сам нешто у полицији али не знам шта,“ сведочио је Душић. Он је казао да га је испитавала жена, али да не може да се сети тачно времена кад је то било и да му ништа није било јасно. „Та жена ме питала да ли желим браниоца, али ја сам рекао да не треба, јер нисам крив,“ казао је Душић и додао: „Нисам прочитао записник који сам потписао. Нисам га прочитао јер нисам крив. Збуњен сам био, нисам био уплашен.“

Никада ми није речено да треба да обучем униформе црногорске полиције и убијем Ђукановића

„Мени никада није речено да треба да обучем униформе црногорске полиције, да се тучем са полицијом нити да хапсим Мила Ђукановића. О томе нико није говорио. Није ми познато да је требало да имамо мотороле или праћке,“ казао је Душић и напоменуо да је мотороле и праћке видео на телевизији. Душић је казао да је полиција која је упала у хостел била у цивилу. „Нешто су показали, неки документ,“ казао је он али није знао шта је документ који му је показан. „Нисмо упућени да имамо право на адвоката,“ изјавио је и појаснио да је њему одузет мобилни телефон у полицији, а да није примијетио да ли су одузети телефони у хостелу осталим ухапшенима. Душић је казао да се сећа да је Милић у полицији писала жалбу на поступање полиције. „Ми нисмо имали никакву злу намеру према држави Црној Гори“, одговорио је Душић. Он је казао да се не бави спортом и да не познаје борилачке вјештине. Он је објаснио да он са 60 година нема шансе да се супротставим било ком припаднику полиције. Душић је навео да је дијабетичар и да му је повређено колено те да је дио колена пластичан.

Адвокат Петровић: Очекујемо хитну реакцију Владе Србије да обезбеде гаранције за оптужене у „државном удару“

Здравствено стање генерала Братислава Дикића је тешко и прогноза је неизвесна, казао је његов адвокат Милан Петровић,преноси ИН4С. Он је напоменуо да очекује брзу и хитну реакцију како Владе Србије тако и надлежних институција у Србији како би се оптуженим у афери „државни удар“ обезбиједиле гаранције. Петровић је саопштио да је генерала Дикића посетио јутрос. Он је оперисан у подгоричком КЦЦГ-у и према речима лекара операција је протекла уредно и налази се у стабилном стању. „Чека се хистопатолошка анализа резултата ткива које је одстрањено током операције и тада ће се знати исход односно протокол на основу кога ће бити настављено њеново лечење, укључујући хемотерапију и зрачење,“ казао је Петровић и напоменуо: „Све у свему, његовог здравствено стање је тешко, и како смо јуче сазнали та прогноза је неизвесна, надамо се најбољем, али према неким резултатима изгледа да је болест заиста отишла, и да је до рецидива карицинома опет дошло.“

И поред гаранција Министарства правде Србије Дикић није пуштен на лечење

„Ми смо својевремо упутили захтев Министарству правде, одељењу за међународну правну помоћ и добили од њих одговор да је Министарство правде (Србије) спремно да у складу са уговором који постоји између Црне Горе и Србије поступи у потпуности по уговору у случају да Братислав Дикић и други оптужени буду пуштени ради лечења на слободу, и да ће у случају да се не одазову позиву суда Министарство правде поступити у свему по уговору на захтев Црне Горе и та лица испоручити,“ казао је адвокат Братислава Дикића и нагласио: „Међутим то није било довољно за органе Црне Горе, Тужилаштво и Суд, тако да су они су до сада одбијали све наше захтеве иако смо у прилогу имали мишљење Министарства правде. Ми сада очекујемо брзу и хитну реакцију Владе Србије јер смо упутили захтев свим надлежним институцијама да се огласе и да узму конкретно учешће, да обезбеде гараниције за све грађане Републике Србије који се већ 11 месеци налазе у притвору у Црној Гори.“ Он је нагласио да очекују реакцију у следећих недељу дана. Извор: ИН4С/Правда Бонус видео А где је Синђелић?

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА