Најновије

"ЕКОНОМИСТ": Хрвати називом аеродрома провоцирају Србе, оне над којима су спровели етничко чишћење

Британски недељник "Економист" у тексту под насловом "Терминали са ставом: Преименовања балканских аеродрома са циљем нервирања суседа" бави се феноменом нових имена аеродрома у региону.

Аеродром Фрањо Туђман (Фото: Јутјуб)

Наводи се да се "широм Балкана граде шљаштећи нови аеродромски терминали и именују се на такав начин да узнемире суседе".
"Футуристички нови објекат отворен је у марту у Загребу, хрватској престоници. Преименован је по Фрањи Туђману, оцу хрватског покрета за независност. Он је водио жестоки рат против хрватских Срба, које је подржавала Србија и који су створили отцепљену српску републику на трећини територије Хрватске која је била кратког века. Већина Срба је 1995. протерана из Хрватске", пише у чланку.
"Економист" наводи да су "међу жртвама тог етничког чишћења били и рођаци најпознатијег Србина на свету Николе Тесле, проналазача".
"Тесла је Србин рођен 1856. године на територији онога што је данас Хрватска, али је емигрирао у Америку. И Срби и Хрвати га сматрају својим. Од 2006. београдски аеродром носи име по њему, што смета појединим Хрватима", стоји у тексту.
Познати економски недељник наводи да "има још" примера.
"Након 18 година од завршетка рата на Косову и даље не можете да летите са 'Николе Тесле' на 'Адема Јашарија', у чију част приштински аеродром носи име од 2010. Јашари је био један од оснивача Ослободилачке војске Косова који је страдао заједно са десетинама чланова шире породице након српске опсаде његовог упоришта 1998. године. Данас је он херој косовским Албанцима, а за Србе је ђаво", пише лист.
"Економист" тврди да су "игру око именовања аеродрома започели Грци тиме што су аеродром у Солуну 1992. године преименовали у 'Македонија'".
"Грчка и Македонија су у спору од проглашења македонске независности 1999. Грчка каже да име Македоније имплицира територијалну тежњу ка делу историјске Македоније која се налази у Грчкој. Македонци су узвратили 2007. променом имена аеродрома у Скопљу у 'Александар Велики', по освајачу из периода античке Грчке којег својатају обе земље. Ипак, нова влада Македоније жели боље односе са Грчком, тако да је могуће нова промена имена", пише у чланку.
Наводи се да "нека имена нису промењена".
"У Босни, сарајевски аеродром и даље је само 'Сарајево' као и пре. На покушај из 2005. преименовања у 'Алија Изетбеговић', по ратном вођи босанских муслимана, вето је ставио међународни проконзул Педи Ешдаун. Подгорица је такође и даље 'Подгорица', осим на ознаци за пртљаг. Тамо и даље стоји ТГД, подсећање на време када је црногорска престоница носила име Титоград по Јосипу Брозу Титу, југословенском лидеру који је умро 1980. године", закључује "Економист".
Прочитајте ОВДЕ како је Рус у СБ УН "испрозивао" високог представника за БиХ!
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте иновације на хрватском аеродрому.

Бонус видео

Ипак, кажу и да је нефункционална...
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА