Најновије

АНТАРКТИК: Нови снимци, први пут виђени људским оком, упозоравају на велику опасност (ФОТО/ВИДЕО)

Сваке године, у ово време, када је на Антарктику пролеће или лето, НАСА посебним авионом надлеће тај континент како би стекла увид у то како се утицај глобалног загревања одражава на пејзаж тог континента.

Антарктик (Фото: Јутјуб)

Америчка свемирска агенција ова снимања понавља сваког арктичког лета, као део пројекта "Операција Ледени мост".  
Пре неколико дана НАСА авион полетео је из места Ушуаја, у Аргентини, прелетео ледени гребен Ларсен Ц, као и нови ледени брег назван А-68, величине око 5.000 километара квадратних, који је настао између 10. и 12. јула ове године. 
А-68 је био један од највећих ледених брегова на Земљи у тренутку настанка. Иако је, од тада, остао без неких делова и даље је огромних димензија. 
Фотографије које је НАСА поставила на својим налозима на друштвеним мрежама, представљају прве снимке леденог брега из близине виђене људским очима, будући да су досада приказани снимци били сателитски, наводи Мashable. 
А-68, сам по себи, не представља опасност, осим за бродове које плове тим подручјем. Он неће одмах допринети порасту нивоа мора, будући да већ неко време плута у води.
Постоји, међутим, могућност да би даље одвајање од Ларсена Ц, који се налази у делу Антарктика који се брзо загрева, могло да убрза нестанак тог леденог гребена. То би, наравно, убрзало доток леда са копна у море, што би свакако довело до пораста нивоа мора. 
Околни ледени гребени, као што је Ларсен Б, већ су почели да се дезинтегришу, а недавна истраживања указују да Ледени покров (највећа маса глацијалног леда површине веће од 50.000 км2, позната и као континентални глечер) западног Антарктика и Ледени покров источног Антарктика угроженији од отопљавања него што се раније мислило.
Оно што ће се у будућности дешавати са антарктичким ледом од велике је важности за остатак света, будући да би пораст нивоа светског мора приобалне мегалополисе учинио веома рањивима. 
У једној студији из 2016. године, објављеној у часопису "Нејчр", наводи се процена да би ниво мора на западу Антарктика до 2100. године могао да порасте за један метар. Он би, на различитим локацијама широм света, достигао много већу висину, и поред тога што у ову процену није урачунато отапање леденог гребена на Гренланду. 
Студија пројектује још катастрофалнији пораст ниво мора од читавих 15 метара, до 2500. године, који ће потопити америчке државе Флориду и Луизијану, затим Бангладеш, део југоисточне Азије и остале насељене приобалне регије.
Прочитајте ОВДЕ шта је било чудо описано у Старом Завету?
Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Антарктик: Истраживање живота под вечним ледом.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА