Најновије

РУСИ ПРОИЗВЕЛИ ШТО АМЕРИ САЊАЈУ: Сви системи САД су старо гвожђе, Руси имају овог господара оружја (ВИДЕО)

Пре десет година је Москва била незаштићена од новог америчких антисателитског и антиракетног система ТХААД, који су њихови ратоборни “партнери“ грозничаво развијали током тих година.

Нудол (Фото: Алмаз Антеј)

Током недавних тестова америчког САМ-а, који су успешно одрађени на Аљасци у јулу ове године, САД су пресрели балистичку ракету средњег домета. Нови НАТО-ов комплекс за ваздушну одбрану је успешно допунио НОРАД штит који покрива северноамерички континент од било које спољне претње из свемира или стратосфере.
Према мишљењу руских дипломата и војске, стављање новог елемента ракете одбране у рад представља непријатељски чин од стране САД-а, јер ново оружје крши статус кво или “паритет бруталне силе“, како кажу стручњаци.
Нажалост, одлични руски авиони за пресретање и светски познати системи за ваздушну одбрану “Тријумф” нису у стању да неутралишу ракетну претњу. Откривање и уништавање авиона је другачије. Што се тиче антиракетног оружја, Русија је заостала у овој области током 1990-их и почетком 2000-их година, док је говорила о демократији и братимљењу са Американцима.
Главни руски произвођач ракетног оружја, компанија "Алмаз Антеј",  је 2002-ге обавестио научну и војну заједницу о покретању радова на фундаментално новом производу у области САМ-а, такозваном “С-500 Прометеј” систему ракетне одбране.
2006. је  "Алмаз Антеј" званично проглашен водећим произвођачем пете генерације система ваздушне одбране.
2009. године су научници пријавили комплетирање пројектне документације за “Прометеја” и прелазак на практичне тестове. Коначно, 2010. је руска влада званично потврдила техничку могућност креирања пете генерације противавионских ракетних система.
Овај мобилни комплекс за ваздушну одбрану је универзални систем способан да обори било коју мету, укључујћи и сателите са ниским летењем и хиперсоничне ракете будућности.
Анализирајући тактичке и техничке карактеристике С-500, пажњу привлачи то што овај нови систем није дошао као надоградња постојећег система С-400.  Претходна генерација није дизајнирана да делује на свемирске објекте и трансконтиненталне балистичке ракете.
Поред тога, систему С-400 је потребно скоро девет секунди да донесе одлуку о уништењу шест мета. Прометеју ће бити потребно само две или три сектунде за десет мета.
С-500 ракете имају своје маневарске јединице и радарску станицу. Оне су способне да пресретну интерконтиненталну балистичку ракету у успону, односто, до 185-200 километара, као и током спуштања, нападајући главу ракете. Брзина 77Н6-Х и 77Н6-Х1 пресретача (од 5 до 7 километара у секунди) им омогућава да немају никакву бојеву главу јер је њихова кинетичка енергија довољна. Ипак, како би се гарантовало уништење мета, донета је одлука да се С-500 опреми нуклеарном бојевом главом.
Без обзира на то колико савршен и модеран С-500 може бити (овај систем треба да уђе у арсенал руске војске 2018-2019. године), он бледи у поређењу са најновијим развојем A235 Нудол, који ствара три ешалона стратешког система одбране.
За овај систем се каже да ће заменити застарели систем “А-135 Амур” око Москве и других већих градова и војних база. Истовремено, Русија ће предузети мере за замену лансера дугог домета и спровести свеобухватну надоградњу “Дон 2Н” радара.
Ништа није пријављено о времену када ће “Нудол” систем бити спреман и ући у службу. Према америчким изворима, Русија је већ спровела пет тестова антисателитских ракета.
“А235 Нудол” ће највероватније моћи да удари мете на висини од 1.000 километара (С-500 – 200км), са дометом и до 1.500 км хоризонтално (С-500 – 600км) и брзином и до 7 км/сек. Укратко, нови систем неће имати конкуренцију у свету. Биће много супериорнији од нашироко рекламираног америчког ТХААД система. Путин први пут разговарао са лидерима Донбаса! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА