Најновије

ВЕЛИКИ ПОВРАТАК ПУТИНОВЕ НЕБЕСКЕ ЗВЕРИ: Руси га зову Бели лабуд, а Амери су му дали застрашујуће име! (ФОТО/ ВИДЕО)

Новоизграђени Тупољев Ту-160М2 тешки стратешки бомбер дугог домета - први од 1992. године - извучен је из хангара док Русија наставља са производњом највећег светског оперативног бомбардера који НАТО назива Блекџек.

Ту-160 (Фото: Министарство одбране Русије)

Нови ТУ-160, кога у Русији зову "Бели лабуд", приказан је у четвртак у фабрици авиона у Казану.
Авион је изграђен уз помоћ делова који су ускладиштени још у совјетском времену, а утврђено је да је фабрика кадра да настави серијску производњу легендарних бомбардера.
Бомардер ће сада бити подвргнут тестирању на терену, пре него што полети  у фебруару 2018. Серијска производња Ту-160, која је заустављена 1992. године, наставиће се пошто се докаже да авион одговара одређеним критеријумима, рекао је генерал-мајор Сергеј Кобилаш, шеф руске авијације.
Руска војска најавила је одлуку о наставку производње Ту-160 у модернизованој верзији Ту-160М2 још 2015. Са серијском производњом бомбардера вероватно ће се почети почетком 2020-их, док Министарство одбране планира да купити најмање 50 авиона.
Модернизованим авионима додаће се нови побољшани мотори, а сва аналогна опрема биће замењена дигиталним хардвером.
"Сви авиони Ту-160 који су тренутно у служби руских ваздухопловних снагабиће потпуно модернизовани. Узимајући у обзир брзину репродукције и ниво модерне технологије, претпостављам да ће се то догодити у наредним годинама ", рекао је Кобилаш.
Блекџек  је највећи борбени авион на свету, са максималном узлетном тежином од око 275 тона. Може да покрије растојање више од 12.000 километара без пуњења горива. Рекордна удаљеност коју је покривао током једног лета износила је 18.000 километара, што је више од 24 сата проведено у ваздуху.
Сви системи САД су старо гвожђе, а Руси имају овог господара оружја. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: РТ, Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА