Најновије

ДОГОВОР ЗА КРАЈ АМЕРИЧКЕ ХЕГЕМОНИЈЕ: Лавров, Зариф и Чавушоглу усагласили план за нову еру међународних односа! (ВИДЕО)

Шефови дипломатија Русије, Ирана и Турске – Сергеј Лавров, Мухамед Џавад Зариф и Мевлут Чавушоглу - усагласили су у Анталији препоруке за организовање Конгреса сиријског националног дијалога.

Зариф, Чавушоглу и Лавров у Анталији (Фото: Тасс)

Предложене „препоруке” ће у среду у Сочију размотрити и највероватније одобрити лидери три земље: Владимир Путин, Хасан Рохани и Реџеп Тајип Ердоган. Препоруке су у функцији – како се наглашава – „успостављања поверења међу Сиријцима ради решавања свих питања кроз међусиријски дијалог и достизања компромиса који ће бити у интересу јединствене и јаке Сирије, како је то и пређвиено резолуцијом Савета безбедностзи УН 2254”. Лавров, Зариф и Чавушоглу су оценили да је улазак у завршницу разбијања Исламске државе довео до смањивања нивоа насиља у Сирији и створио претпоставке да се од пређе „од оружане конфронтације на преговоре о политичком решењу”.

Лавров: Све договорено

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је након трилатералног састанка у Анталији изјавио да је састанак био користан и да су се стране договориле о свим питањима. - Окупили смо се да бисмо разменили мишљења о конкретним детаљима припреме за самит председника наших земаља, који ће се одржати 22. новембра у Сочију. Рад је био веома користан. Договорили смо се о свим кључним питањима и известићемо председника о нашим проценама како да се крене напред, како да се ојача процес у Астани, који треба да створи најповољније услове да Женевски процес коначно добије неке ефикасне инструменте за решавање задатака постављених у Резолуцији Савета безбедности УН 2254, рекао је Лавров новинарима. Он је додао да су три стране разговарале и о учешћу Курда у раду конгреса националног дијалога Сирије. - Не могу да вам дајем детаље. Наше препоруке ће бити достављене шефовима држава. Они ће донети одлуке на основу тих предлога, рекао је Лавров. Војни званичници Русије, Турске и Ирана у сталном су контакту поводом сарадње у зонама деескалације у Сирији, изјавио је руски министар. - Овим питањима се баве наши војници. Војни званичници су у сталном контакту. У оквиру припрема по војној линији за самит у Сочију, начелници генералштабова Русије, Турске и Ирана такође ће се састати и разговарати о тим питањима, одговорио је Лавров новинарима на питање да ли су државе-гаранти постигле нове споразуме о присуству посматрача у зони деескалације у подручју Идлиба.

Американци избачени из игре

У свему овоме постоји скривена али изузетно важна димензија: Москва, Техеран и Анкара настављају да Сирију воде ка престанку рата и политичком решењу мимо Сједињених Држава и њихових савезника и сателита. Да им мрсе конце и кваре планове… Сећате ли се оних окупљања „Пријатеља Сирије”? Клуба у којем су биле све западне и арапске државе које су Сирији радиле о глави, агресори који су глумили миротворце… Да се Русија и Иран нису умешали у рат на страни Сирије (Турска им се прикључила да би решавала свој проблем са Курдима и додворила Русији, која јој је остала једини партнер током неуспелог пуча), о Сирији би се већ пре годину дана говорило као о „бившој Сирији”, на истин начин на који се сада говори о „бившој Југославији”. А Американци и њихови помагачи и вазали рапортовали би како се њихов протекторат „демократска Сирија” свакога дана у сваком погледу све брже и успешније развија… Само што би то била, у најбољем случају, лабава конфедерација сунитских, курдских и шиитских ентитета, и са територијама под контролом Турске и Израела… А колико је и зашто је заобилажење САД важно и колико је било неопходно, сведочи и ова данашња изјава једног високог сиријског официра: - Наше јединице су ликвидирале милитанте Исламске државе који су уз подршку америчке авијације извели контранапад и били успели да пре два дана продру у Абу Камал. Сада је тај град поново очишћен и почело је његово разминиравање. Више о ослобођењу Абу Камала (Ал Букамала), прочитајте ОВДЕ. Извор: fakti.org, vostok.rs, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА