Најновије

ОЧАЈНИЧКО УПОЗОРЕЊЕ СТРУЧЊАКА: Зауставимо развој овог оружја или нам следи масовни покољ - пред њим нема одбране! (ВИДЕО)

Светло дана угледао је можда најстравичнији филм о претпостављеној будућности коју карактеришу негативни и антиутопијски елементи.

Оружје будућности (Фото: Јутјуб)

Филм није дело познатих холивудских аутора већ је реч о седмоминутном видеозапису о будућности преплављеној технолошким остварењима. Права хорор прича.
Професор Стјуарт Расел са универзитета Беркли у сарадњи са Институтом будућности живота снимио је седмоминутни видео који оставља без текста.
У видеу се говори о будућности преплављеној технолошким остварењима међу којима нека од веома опасних попут дронова који ће моћи да распознају лица и који ће на себи моћи носити експлозивне направе које би могле изазвати масакре којима се неће никада моћи ући у траг. Овај филм један је од последњих покушаја овог научника да придонесе глобалној забрани развоја аутономних система оружја чија је сврха убијање без људске контроле.
Овај видео објављен је у време када се у Женеви одржавају састанци земаља потписница Конвенције УН-а о конвенционалном оружју. "Имамо могућност да спречимо овакву будућност, али простор за деловање се све више сужава. Уколико допустимо машинама да самостално одлучују које ће људе убити уништићемо сами себе, нашу безбедност и сопствену слободу", рекао је професор Расел.
Филм приказује на хиљаде студената убијених у нападима на десетак универзитета након што су дронови прелетели тим подручјем. Неки од дронова приказаних у филму слећу на зграду и буше рупе у зидовима не би ли дронови са експлозивним направама могли да уђу унутра и крену у потрагу за неким одређеним студентом.
Слична сцена одвија се и на америчком Капитолу где дронови усмрте неколико америчких сенатора.
Иако овакви сценарији за сада нису могући, стручњаци изражавају изузетно велику забринутост због убрзаног напредовања технологије која би убрзо могла довести управо до таквих сцена којима смо до сада имали само у хорор филмовима.
Истраживачи упозоравају да се неколико снажних држава света озбиљно приближава тренутку остварења аутономног оружја, а у случају да само једна земља уведе овакву врсту наоружања у своје војне редове то би значило да би аутоматски све земље света кренуле за њима у ту трку.
Због оваквих могућих сценарија водећи научници са подручја вештачке интелигенције годинама упозоравају да се донесу одређене забране у развоју аутономног оружја стварајући тако ‘роботе убице’.
Упозоравају да би такво оружје једног дана врло лако могло да дође у руке терористима који би га потом могли искористити за масовне покоље стварајући масовне клаонице.
Раније овог месеца водећи стручњаци са подручја вештачке интелигенције у Канади и Аустралији позвали су своје владе да подрже забрану развоја смртоносних аутономних система оружја. Протеклог  лета у извештају обављеном на унивверзитету Харвард објављено како озбиљно упозорење према којем би се ускоро оружје које се заснива на вештачкој интелигенцији могло претворити у нуклеарно оружје, пише CNN. О договору за крај америчке хегемоније у Сирији који су склопили Лавров, Зариф и Чавушоглу прочитајте ОВДЕ. Извор: Курир/net.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА